EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

При втори отказ на КЗК ЧЕЗ остава в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При втори отказ на КЗК ЧЕЗ остава в България

mail23:00 | 06.10.2019прегледи 753 коментарикоментари 0


Пражката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако българските власти блокират продажбата им отново. Заместник-председателят на Съвета на директорите на компанията Томаш Плескач каза това пред ЧТК, цитирана от чешкото издание Лидови новини. ЧЕЗ обяви през юни, че е продала активите си в България на Еврохолд за 335 млн. Евро. Сделката трябва да бъде одобрена от българските власти.

 Миналия юли КЗК предотврати продажбата на предишния участник в търга, българската компания Инерком.

    „Не искаме да накърняваме решенията на Българската антимонополна служба. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството за конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин, като продаваме активите си на Еврохолд “, каза Плескач.

   В случая с Инерком, българският орган за антитръстовото законодателство изтъкна, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупка, подписан миналата година с Инерком, беше прекратен от ЧЕЗ този април. Според изявлението на тогавашната говорителка на ЧЕЗ Алиса Хоракова причината била действията на българската държава.

    „Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи “, каза Плескач в петък.

ЧЕЗ вероятно ще напусне Румъния, а тези, които се интересуват от активите на компанията, могат да кандидатстват до 25 септември

    Новата стратегия на ЧЕЗ, одобрена този юни, предвижда постепенна продажба на активи в България, Румъния, Турция и отчасти и в Полша. Изключение правят компаниите, фокусирани върху съвременните енергийни услуги ESCO, които ЧЕЗ иска да развива в Чехия и в чужбина.

В началото на септември ЧЕЗ обяви, че очаква запитвания за активите в Румъния. „Получихме редица предварителни запитвания за участие в процеса на продажба на местните активи. Сега ще оценим полученото като намерия и в същото време ще извършим проверка на кандидатите, така наречената проверка за съответствие. В следващата фаза на процеса на продажбите регистрираните кандидати, които преминат проверката, ще бъдат помолени да изпратят необвързващи оферти “, добави Плескач в петък.

    Източник: https://www.lidovky.cz

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg