EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прецедент: Папата се оттегля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прецедент: Папата се оттегля

mail14:15 | 11.02.2013прегледи 560 коментарикоментари 0


Папа Бенедикт XVI съобщи, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква.
"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник.
"По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник", заяви папата.

Последният глава на Римокатолическата цръква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имаше за цел да сложи край на Великата западна схизма.
Папа Бенедикт ХVІ е роден на 16 април 1927 г. баварското селце Марктъл ам Ин под името Йозеф Ратцингер. След Втората световна война /1939-1945/ той се записва в Мюнхенския университет, където през 1951 завършва теология и философия. Същата година е ръкоположен за свещеник. През 1959 започва преподавателската си дейност. Първоначално е професор в Бонския университет, а след това в университета на Мюнстер. През 1966 оглавява катедрата по теология на прочутия Тюбингенски университет.
На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. След възкачването на престола на папа Йоан Павел ІІ през 1981 Ратцингер е назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. Това е най-старата и важна конгрегация на Ватикана. Тя е пряк наследник на Светата Инквизиция.
След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg