EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преференциални цени за ток от ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преференциални цени за ток от ВЕИ

mail10:20 | 26.04.2011прегледи 2377 коментарикоментари 0


Преференциалните цени, по които държавата изкупува произведената от ВЕИ електроенергия, вече ще бъдат фиксирани за целия срок на договора. Това е една от промените, въведени с новия закон за ВЕИ, който бе приет окончателно от парламента. Според депутатите това ще съдейства за по-добра прогнозируемост на цената на екоенергията в общия енергиен микс и за улесняване финансирането на проектите. Енергията, произведена от биомаса, слънце и геотермални източници, ще се изкупува въз основа на двадесетгодишни договори, а тази от вятър – въз основа на дванадесетгодишни договори. Петнадесет години е срокът на договорите за изкупуване на електроенергия от ВЕЦ до 10 мегавата и други ВЕИ.
Според друга промяна, въведена с новия закон, ДКЕВР ще одобрява ежегодно мощностите които могат да бъдат предоставени за присъединяване на нови ВЕИ към мрежата. В рамките на тези мощности ще се разпределя потенциала за присъединяване за различни видове енергия – от вятър, слънце, вода и т.н. Преференциалният ред за определяне на мощности за присъединяване на ВЕИ производители, сроковете за задължително изкупуване и преференциалните цени се прилагат до постигането на целите на България за дял от енергия от ВЕИ в крайното потребление.  Изчерпването на квотите няма да спира присъединяването на нови производители на екоенергия, но произвежданата от тях енергия няма да подлежи на задължително изкупуване по преференциални цени.
Законът въвежда задължението производителите на ток от ВЕИ да внасят аванс за присъединяване към мрежата в размер на 50 хил. лева за всеки мегават инсталирана мощност над пет мегавата. За мощностите от пет мегавата и под пет мегавата предварително ще се заплащат по 25 хил. лева за мегават. Чрез това задължение се въвежда баланс на отговорностите между инвеститора и присъединяващото дружество.
Новият закон облекчава процедурите при изграждане на ВЕИ мощности за собствена употреба от битови потребители. Занапред тази дейност ще бъде на регистрационен режим, след като бъде променен в тази посока и Законът за устройство на територията. Според досега действащото законодателство битовите потребители преминаваха през всички етапи на инвестиционния процес за изграждане на енергиен обект.
ВЕИ мощностите върху покривни и фасадни конструкции, както и такива за собствени нужди на малки и средни предприятия, които не ползват преференциални цени за изкупуване, няма да се намесват в разпределянето на ежегодните квоти за присъединяване на нови мощности. С новия закон депутатите отложиха задължението за смесване на биогорива с традиционните бензини и дизел за 1 януари 2012 г. От тази дата биосъставката в горивата трябва да бъде 5%, а от 1 юни 2012 г – 6%.
Законът за енергията от възобновяеми източници транспонира в българското законодателство изискванията на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на екоенергия. Законът заменя досега действащия закон за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата.

 


Тагове: ВЕИ, цени, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg