EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Престъпна схема с лекарства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Престъпна схема с лекарства

mail07:45 | 03.12.2017прегледи 8475 коментарикоментари 0


Над 20 души са доведени в ГДБОП, а 7 са задържани за 24 часа в разследване за злоупотреба с лекарствени средства. В хода на проведените претърсвания са иззети лекарства на стойност милиони левове. Това стана ясно на извънредна пресконференция за съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във връзка със злоупотерба с лекарствени средства.

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев посочи, че производството е образувано през септември, данните и сигнала за извършените престъпления са получени още 6 месеца преди това. „В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели. Предмет на разследването са данъчни престъпления и пране на пари.

Предмет на тези данъчни престъпления са лекарства, и то не какви да е лекарства, а животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства от този кръг, който описах, на стойност приблизителна към момента милиони левове. Предстои да бъде уточнен размерът на иззетите лекарства”, каза Гешев.

В близките дни ще се уточни веригата от обвиняеми. „А тази верига като гледам се очертава да е доста дълга“, каза Гешев. „Целият обем лекарства, който е открит по време на тази акция е предназначен за страните от Западна Европа”, поясни здравният министър Кирил Ананиев.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и на лекари. Той посочи, че във вчерашния ден в ГДБОП са били доведени над 20 лица. „Нашите оперативни данни и в тази посока сме предоставили съответните доказателства, че Организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица. За 7 лица имаме данни, че са членове на тази ОПГ и бяха задържани за 24 часа”, каза Спиридонов.

Операцията е проведена на няколко града - София, Шумен, Сливница, Пловдив. МВР, заедно с МЗ, координирано лично от премиера, съвместно с прокуратурата вече четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той обясни, че основният мотив за активността на настоящето правителство, че в сектора продължават да се дават значителни средства без това да води до значително подобряване на услугите и на второ място сигнали за недобри практики.

Араби са сред основните участници в престъпната схема, научи “24 часа”. Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки (кои са лекарствата - виж карето долу). От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.

“Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда”, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Актове за над 500 хил. лв. ще напише Изпълнителната агенция по лекарствата заради нарушения в различни аптеки. “Веригата от обвиняеми ще е доста дълга

Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата. “Оперативните служители свършиха много работа по това разследване. Открихме проблеми и в законодателството, което урежда процеса. Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар ако не са извадени от болници и аптеки.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. “Стотици милиони са източвани от здравната каса по схемата. Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа.

Там са продавани 4 пъти по-скъпо. Това доказва, че са качествени и лекуваме българите с най-доброто. Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ”, обяви здравният министър Кирил Ананиев. “В сектора на здравеопазването се дават много пари, но услугите не се подобряват. Затова сме активни. Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики”, каза вътрешният министър Валентин Радев. Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете. От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена.

Трудно откриваемите и скъпи “Хумира” и “Енбрел” намерени в склада на бандитите. Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП. Едно от тях е “Хумира”, което в България струва около 1600 лв., а в Европа - два и дори три пъти по-скъпо. Разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как “Хумира” също е предмет на паралелен износ, след като се изписва от аптеките на депутата Веселин Марешки. В акцията на прокуратурата и ГДБОП се проверява и участие на тази верига в разбитата схема.

Голямо количество от инхалера “Серевент” също са иззети при операцията. Лекарството е за астматици и белодробни заболявания. “Енбрел” за псориазис, който струва 900 лв. у нас и не се намира лесно по аптеките, е друг от лекарствените продукти, които са изнасяни по черната схема. “Салофалк” за заболявания на стомашно-чревния тракт, “Янумет” и “Джентафуето” за захарен диабет, “Мирцера” за анемия, което струва над 200 лв. на българския пазар, “Ренагел” за бъбречна недостатъчност са само част от лекарствата, открити в склада. Ваксината срещу хепатит Б “Енджерикс” също била търсена от бандата за реекспорт.

Специално звено в ГДБОП разследва далавери в здравето

/БТА,24 часа он лайн, БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg