EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преструктурират Схема за финансов лизинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преструктурират Схема за финансов лизинг

mail15:00 | 10.11.2010прегледи 1405 коментарикоментари 0


Министерският съвет прие Решение за одобряване на преструктурирането на Схемата за финансов лизинг, създадена по проекта "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" - JOBS, съобщиха от правителствената пресслужба.
Проектът "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" - JOBS, е съвместна инициатива на Министерство на труда и социалната политика /МТСП/ и Програмата за развитие на ООН /ПРООН/, започнала в края на 2000 година. Той е насочен към стимулиране на икономическото развитие и на заетостта чрез подпомагане на предприемачи, микро- и малки предприятия и земеделски производители в общини с висока безработица в България.
Необходимостта от преструктурирането на Схемата по проекта "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" възникна поради приключването на проекта, както и поради промени в нормативната уредба за финансовите институции, се посочва в съобщението.
Преструктурирането на Схемата за финансов лизинг е одобрено с решение на Съвета за управление на средствата от ЕС /СУСЕС/ на заседание на 16 октомври 2009 година.
С Решението на съвета е одобрено и да се създаде "Микрофинансираща институция JOBS" ЕАД като дъщерно дружество на Българската банка за развитие /ББР/ и като инструмент за микрокредитиране. Това се прави в съответствие с целите на банката, тъй като съгласно Закона за Българската банка за развитие една от целите на банката е подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на
достъпа им до финансиране.
Тази цел напълно съответства на целите и насочеността на проекта "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" - JOBS, и на Схемата за финансов лизинг, както и на желанието на МТСП Схемата да продължи да работи и след края на проекта.
Преструктурирането на схемата за финансов лизинг ще позволи запазването на нейната цялост и осигуряване на приемственост и устойчивост на резултатите от проекта "Заетост чрез подкрепа на бизнеса". С прехвърлянето й към групата на ББР ще бъде увеличен достъпът на микро- и малки предприятия чрез привличането на допълнителен финансов ресурс.
Дейностите по проекта JOBS се изпълняват от създадена мрежа от 42 бизнесцентъра в цялата страна, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, 38 от които осигуряват достъп до финансиране под формата на финансов лизинг чрез Схема за финансов лизинг.
За периода 2000-2009 г. всички инициативи и дейности по проекта, осъществени от и със съдействието на мрежата от бизнесцентровете, дават като резултат създаването и запазването на над 37 600 работни места, както и обучението на близо 61 000 души. По Схемата за финансов лизинг на проекта са усвоени 1892 лизинга за микро- и малки фирми, а от безвъзмездна финансова помощ за създаване на малки предприятия са се възползвали 337 бенефициенти.
Схемата за лизинг е финансирана в периода 2000-2006 г. чрез целеви вноски от бюджета на МТСП, предоставени за финансирането на Проект "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" - JOBS, както и със средства на ПРООН и от други донори и се управлява от ПРООН по оторизация на МТСП. По силата на сключени въз основа на проектния документ договори с бизнесцентровете и съгласно правилата, процедурите и политиките на ПРООН на бизнесцентровете са предоставени за управление финансовите средства по Схемата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158