EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Препоръки на ЕК към прокуратурата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Препоръки на ЕК към прокуратурата

mail06:30 | 22.12.2016прегледи 1183 коментарикоментари 0


Министерството на правосъдието получи от Европейската комисия независимия технически анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, съобщи пресцентърът на ведомството.
Текстът съдържа редица препоръки не само за работата на прокуратурата, но и за съда, ВСС и Инспектората, както и за Министерството на правосъдието.
"Екипът от прокурори смята, че констатираните неприемливи забавяния при приключването на делата не се дължат само на недостатъци в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. Препоръчва се да се доразвие отчетността на Главния прокурор пред Народното събрание чрез редовни заседание на комисия в НС с участието на ръководството на прокуратурата. Контролът от страна на парламента обаче не може да включва конкретни дела", се констатира в доклада.
"Смятаме, че заедно с по-големите отговорности на административните ръководители при управлението на работата по делата, принципът на случаен подбор при разпределението на делата трябва да бъде променен, за да се гарантира, че работата по делата се извършва от и под надзора на лица с подходящите опит и компетентност, както и че натоварването е разпределено по подходящ начин между служителите", пише в доклада.
Отделено е внимание и на заплатите на прокурорите, които работят по дела срещу корупция или организирана престъпност. Сред препоръките е и реформа в Инспектората на ВСС - той да бъде отделен и напълно независим от структурата на ВСС.
Прокурорите, изготвили анализа, препоръчват още да се премахне възможността за прекратяване на наказателно производство от съда по искане на обвиняемия след изтичане на определен срок.
Според експертите трябва да бъде намален ненужният формализъм, който се изисква при изготвянето на обвинителни актове - те да бъдат по-опростени, като във възможно най-кратка форма се излагат обстоятелствата, свързани с престъпленията.
Европейските прокурори подкрепят и идеята за изготвянето на съдебна карта, която да осигури по-бързо и по-качествено правосъдие.
Докладът е изготвен от петима независими международни експерти - прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия. Независимите експерти са работили интензивно от юни т.г. досега. Те са имали 7 продължителни посещения в България, по време на които са интервюирали над 200 души - прокурори, следователи, полицейски служители, съдии, адвокати, разследващи журналисти, експерти и представители на неправителствени организации. Прокурорите са се запознали и с няколко хиляди страници документи.
Препоръките и докладът ще бъдат подложени на внимателен анализ от Министерството на правосъдието, се посочва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165