EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преносът на руски газ през Украйна отново намаля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преносът на руски газ през Украйна отново намаля

mail13:45 | 11.11.2021прегледи 547 коментарикоментари 0


Обемът на руския газ, пренасян през Украйна, е намалял през октомври и вече е с 21,6 процента по-малко от началото на годината в сравнение със същия период на 2020 година, сочат данни на украинския газопреносен оператор, цитирани от Ройтерс. Това става в момент, когато цените на газа в Европа скочиха поради недостиг на доставки.
Обемът на газа, преминаващ през Украйна, е намалял до 2,634 милиарда куб. метра през октомври спрямо около 3 милиарда през септември. Общият обем за първите десет месеца на 2021 година е бил 35,3 милиарда куб. метра спрямо 45 милиарда през същия период на 2020 година.
Ръководителят на украинската газопреносна система Сергей Макогон изрази безпокойство от намаляването на транзита на руски газ и изтъкна, че към 1 октомври подаваните обеми са били под заявените мощности.
В началото на миналата седмица Макогон посочи, че руската газова компания Газпром е намалила, за четвърти път тази година, обема на газовия транзит през Украйна, този път до 60 милиона куб. метра на ден. Това е много по-малко от договорените 109 милиона куб. метра, заложени в 5-годишния договор за транзит на газ между Украйна и Русия и около половината от подадения обем през миналогодишния отоплителен сезон.
Отношенията между Украйна и Русия се влошиха след анексирането на Крим от Москва през 2014 година и избухването на войната в Източна Украйна. Освен това Москва разработва други маршрути за пренос на газ за Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg