EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиерът:Няма да допуснем ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът:Няма да допуснем ГМО

mail11:45 | 02.02.2010прегледи 570 коментарикоментари 0


„Тук много ясно трябва да се обясни на хората, че ние приемаме само това, което ЕК и ЕС задължително иска от България да приеме като закон”, коментира премиерът Борисов днес по повод промените в закона за генно-модифицираните организми, които предстоят да се гласуват на второ четене тази или през следващата седмица.
В България няма да се допусне ГМО, отбеляза още той. „Не бива изобщо да се спекулира, аз съм против, правителството е против, но трябва да направим това гласуване, тъй като в началото на годината ЕС пуска пакет от поправки и закони, които трябва да бъдат направени задължително”, допълни още Борисов.
Същевременно вчера Синята коалиция обяви, че няма да подкрепи промените в закона за генно модифицираните организми (ГМО). От ДСБ съобщиха, че ще внесат искане да се върне закона в първоначалния му вид.  Измененията предвиждат да се либерализира режимът за използването им. Ако това се случи, ще се позволи отглеждането на генномодифицирани организми в някои земеделски земи, забраната в защитени територии ще остане, но разстоянието около тях ще е по-малко от 30 км. Позволява се и отглеждането на ГМО-та в тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Според министерството на екологията либерализацията на закона било заради изискване на Европейската комисия. Неведнъж заместник-министърът на екологията Евдокия Манева е заявявала, че ако предложенията не бъдат разгледани върху България, ще бъдат наложени санкции. Евдокия Манева ръководи вътрешнопартийната комисия на ДСБ по околна среда и води.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150