EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиерът обеща метро до Перник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът обеща метро до Перник

mail14:45 | 12.10.2010прегледи 1318 коментарикоментари 1


След като даде университет на Перник, премиерът Бойко Борисов обеща на града и софийското метро. Рано или късно железницата ще стигне до вас, сега ви правим и нова магистрала, изтъкна министър- председателят на откриването на първата академична година в Европейския политехнически университет, съобщи информационна агенция Стандарт Нюз.
До Перник ще се стига по-бързо от Модерно предградие или "Люлин", отколкото до СУ, допълни още Борисов. Когато кметът и областният управител, заедно с ръководството на ВУЗ-а дойдоха при мен за проекта, беше съмнителна работа. Хубаво е, че ни подценяват винаги в началото, а после съжаляват, каза Борисов.
Той подчерта, че новият ВУЗ има 2-3 години шанс да се наложи и обеща, че ще продължи да помага, с каквото може. „Хубаво е, че не мрънкате за пари непрекъснато, а сами се организирате. Защото ние имаме 37 държавни университета, конкуренцията е сериозна. Има и такива, които не искат да си направят по европейски програми търгове дори за компютри или книги. Ние им купуваме и това”, призна премиерът.
Той получи от ръководството на новия ВУЗ плакет. Слуховете, че ще бъде удостоен с титлата Доктор Хонорис кауза не се оправдаха. Твърде е рано за подобни звания, обясниха от ръководството на висшето училище, като подчертаха, че първо подобна титла ще бъде връчена на човек от академичните среди.
Първият у нас частен технически университет стартира днес с 63-ма студенти и 10 преподаватели. Повечето от записалите се младежи са българи. Има кандидати и от Турция, Нигерия, Саудитска Арабия и Египет, които обаче все още чакат процедурите по издаване на визи. Пернишкият бизнес спонсорира 12 младежи за първата година от обучението им, а шестима отличници ще следват абсолютно безплатно.
Още тази година пернишката политехника ще направи постъпки за американска акредитация, обяви ректорът проф. Христо Христов. Предвижда се скоро да се открият и специалности по енергетика и бизнес.


 
Коментари
 
Ж.Димитров - 28-01-2011 г. 20:12:42

Проектът за прокарване на наземно метро до Княжево е доста лошо, необмислено и неефективно решение, защото: - Поради каква причина трябва да се похарчат толкова пари за да се дублира маршрута на най-редовния и бърз столичен трамвай № 5 ?!!!! - ще обезмисли направената магистрала Люлин, като перничани и всички гости на София идващи от Южна България ще влизат в София през Владая Истината е че този маршрут изобщо не се нуждае от метро. за сметка на това квартали като Красна поляна, Овча купел и Горна баня са лишени от какъвто и да е съвременен транспорт – ползват маршрутки (в 21 век?!). Та това са квартали с население повече от големи градове?! Ако ще се прави подземно метро има смисъл това да се прави само и единствено ако преминава през тези квартали, като на гара Горня баня може да се прави връзка с влака за Перник.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg