EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиерът на Украйна подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът на Украйна подаде оставка

mail09:20 | 28.01.2014прегледи 697 коментарикоментари 0


Премиерът на Украйна Микола Азаров подаде оставка. Това съобщи украинското издание „Цензор”, позовавайки се на пресслужбата на правителството.
„Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин”, се казва в изявлението на Азаров. В него премиерът посочва, че с цел да се създадат допълнителни възможности за обществено-политически компромис той е взел решение е да връчи оставката си на президента Виктор Янукович.
Азаров допълни, че по време на конфронтацията правителството е направило всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите.


Под знака на събитията в Украйна се очаква да премине предстоящата днес в Брюксел 32-а среща на върха Европейски съюз – Русия. Тя ще е една от най-кратките и с най-малък брой участници, което се тълкува като негативен дипломатически знак от страна на домакините от Евросъюза, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

За разлика от други подобни срещи, при които в рамките на два дни по десетина еврокомисари провеждаха общи работни сесии с руските ресорни министри, днес разговорите ще продължат едва няколко часа. От европейска страна ще ги водят само председателите на Европейската комисия и Европейския съвет – Жозе Барозу и Херман ван Ромпуй, и дипломат номер едно Катрин Аштън. Срещу тях на масата ще са само руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров.

От Москва не драматизират показателната промяна на формата и времетраенето на срещата, а от Брюксел ги обясняват лаконично: Време е за стратегически диалог на най-високо ниво за бъдещите икономически и политически отношения.

Очаква се Евросъюзът да поиска отговори защо Русия оказа натиск върху Украйна да не сключва споразумение за асоцииране, както и за ролята на официална Москва в сегашните събития в Киев. Други важни теми, които европейските представители искат да обсъдят с Русия са: демокрация, върховенство на закона, човешки права, както и въпроси, свързани с икономиката, енергетиката и ситуацията в Сирия и Иран. От руска страна пък предпочитат да чуят кога ще отпаднат шенгенските визи, но казват, че са готови за разговор по всякакви други теми – включително и за човешките права, след като преди дни издадоха свой доклад за неспазването им в страните от Евросъюза.

Междувременно, украинският парламент се събира днес на извънредно заседание, за да обсъди политическата криза в страната. Целта е да бъдат приети решения, които да спрат опасното противопоставяне, довело до насилие и ескалацията на напрежението, съобщава специалният пратеник на националното радио в Киев Васко Михайлов.

След 4-часови преговори президентът Виктор Янукович и представителите на опозицията се договориха какви ще са първите стъпки за изход от кризата. Правосъдният министър Олена Лукаш обяви, че страните са постигнали съгласие относно съдбата на законите, ограничаващи правата на протестиращите, заради които избухнаха протестите през последната седмица: Законите, приети на 16 януари и предизвикали разпалени дискусии ще бъдат отменени. Постигнато бе и съгласие да се гласува закона за амнистията”, каза правосъдният министър. Относно промените в Конституцията и връщането към предишен вариант с орязани президентски пълномощия, участниците в срещата са констатирали несъвършенства в основния закон и са се договорили консултациите за реформа да продължат с участието на европейските институции.

Лидерът на партия „Баткившчина” Арсений Яценюк официално се отказа от предложението на Янукович да оглави правителството. Въпреки това е възможно днес парламентът да обсъди въпроса за оставката на кабинета.

Щабът на националната съпротива обяви за днес мобилизация на Евромайдана и призова хората да бъдат в 12 часа на площада за да подкрепят промените. Това е нашият шанс да разрешим кризата по мирен път, да прекратим противопоставянето, да възстановим нашите граждански права и да подновим процеса на евроинтеграция, каза ръководителят на щаба на Националната съпротива Алексанъдр Турчинов.
 
Държавният дълг на Украйна през периода януари – декември 2013 година е нараснал с $8,583 млрд. или с 13,31% до $73,078 млрд. Това съобщи днес украиснкото министерство на финансите, цитирано от ИТАР-ТАСС. Само през декември миналата година държавният дълг е скочил с $4,335 млрд. или със 6,31%.

/новината се обновява/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg