EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът на Bundesbank в синхрон с ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът на Bundesbank в синхрон с ЕЦБ

mail16:10 | 02.05.2011прегледи 401 коментарикоментари 0


Новоназначеният президент на Bundesbank Йенс Вайдман коментира днес, че временните мерки, приложени за стимулиране на икономиката и преодоляване на финансовата криза, може да имат "значителни странични ефекти", ако бъдат оставени прекалено дълго време, съобщи darikfinance.bg.
Така той призова ЕЦБ да обмисли времева рамка за изход от спешните мерки, приложени през предходните 2 години.
Говорейки по време на своето встъпване в длъжност, Вайдман подчерта, че "не трябва да има компромис" към основната цел на ЕЦБ, а именно да ограничи инфлацията в еврозоната под 2% в средносрочен план. Според новия президент на германската централна банка е важно Bundesbank и ЕЦБ да бъдат независими от всякакъв политически натиск.
Предизвикателството за централните банки е да се върнат към нормалните си модели на функциониране, заяви Вайдман, добавяйки че "въпросът е не дали, ще се излезе от сегашните мерки, а кога". Въпреки силната подкрепа, която еврото получава от това изказване, днес смъртта на терористичния лидер Осама Бин Ладен дава подкрепа на американските пари и единната валута поевтиняваше в началото на сесията на европейските пазари.
Но постепенно апетитът за риск надделя и доларът загуби позиции в качеството си на резервна валута, за което допринасят и думите на Вайдман. Така в средата на сесията на европейските пазари еврото вече поскъпва с 0.05%, до 1.4834 долара.
Вайдман заяви днес, че би искал да се впише в последователната политика на предшественика си Аксел Вебер, за да гарантира стабилността на цените, допълва Франс прес. "Гарантирането на паричната стабилност трябва да остане
основна цел", отбеляза новият германски централен банкер във Франкфурт при встъпителната си реч в присъствието Вебер, германския министър на финансите Волфганг Шойбле и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише. Коментарите на Вайдман са израз на приемственост в германската централна банка, която по традиция води агресивна политика спрямо инфлацията, отбелязва АП. В речта си Вайдман отбелязва също, че "не може да има компромиси за централните банки", те се стремят да поддържат доверието в тяхната способност да постигат "основната цел на паричната стабилност". Освен това 43-годишният Вайдман подчерта, че германският бюджетен дефицит трябва да бъде намален, посочва АФП. На новия си пост Йенс Вайдман също така ще представлява най-голямата европейска икономика в управителния съвет на ЕЦБ. Меркел избра Вайдман за поста в средата на февруари, след като Аксел Вебер неочаквано реши да се оттегли една година при изтичането на 8-годишния му мандат, припомня АП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg