EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът върна Закона за военното разузнаване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът върна Закона за военното разузнаване

mail16:01 | 15.10.2015прегледи 980 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет на 1 октомври, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Според сега приетата разпоредба от закона директор на служба "Военна информация" може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Президентът счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили, се посочва в мотивите на президента. Припомня се, че от 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба "Военна информация" да изпълнява поставените й задачи.

Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел, посочва Росен Плевнелиев и допълва, че този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност.

На служба "Военна информация" са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Тези, които имат чисто военен характер и изискват специфична военна експертиза, са само една част, посочва президентът в мотивите си.

Държавният глава отбелязва, че кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и допълва, че така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността. Директорът на служба "Военна информация" трябва да е способен да изгради стратегическа визия за развитието й, която е обвързана с динамиката на геополитическите процеси и външната среда за сигурност, да задава точно приоритетите и да контролира ефективно дейността на службата, посочва Росен Плевнелиев.

Президентът посочва още, че предвидените в закона правомощия на директора също не водят до извода, че с тази длъжност могат да се справят единствено военнослужещи с висше офицерско звание. Държавният глава не приема тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опита, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на службата. "След като цивилни лица могат да бъдат заместник-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице различно от военнослужещ", смята държавният глава.

Президентът Плевнелиев призовава също депутатите да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба "Военна информация" и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет. "След като Народното събрание, президентът и Министерският съвет имат важна роля при управлението на системата за защита на националната сигурност, не виждам основание служителите, подпомагащи органите в тази дейност, да бъдат ограничавани при заемане на тези длъжности. Контролът, осъществяван от постоянните комисии в Народното събрание над дейността на службите, също е важен елемент от управлението на системата за защита на националната сигурност и този опит следва да бъде приет като професионален", посочва държавният глава.

Президентът призовава депутатите да преразгледат правилото кой опит ще бъде приет за професионален в областта на националната сигурност за цивилните лица и във въоръжените сили за военнослужещите, като отчетат функциите на служба "Военна информация". Това ще позволи да бъдат премахнати неоснователните ограничения, както и ще даде възможност длъжността да бъде заемана от лица, които притежават експертиза, придобита във всички институции, имащи важни функции по отношение на националната сигурност, посочва още в мотивите си държавният глава.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4175