EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът в Бразилия + цифри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът в Бразилия + цифри

mail13:20 | 03.02.2016прегледи 1673 коментарикоментари 0


От 1 до 3 февруари държавният глава Росен Плевнелиев е на посещение във Федеративна република Бразилия. В столицата гр. Бразилия държавният глава проведе разговори с президента на страната Дилма Русеф. В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия.

В рамките на посещението на президента Росен Плевнелиев са предвидени два бизнес форума. В Бразилия и Сао Пауло президентът се срещна и с представители на българската общност в двата града.

Бразилско-българският бизнес форум в гр. Бразилия бе открит от Президента на Република България Росен Плевнелиев, икономическия ни министър Божидар Лукарски и председателите на Националната камара на индустрията на Бразилия и на Българската търговско-промишлена палата Робсон Брага де Андраде и Цветан Симеонов. Участие взеха над 20 компании и представители на всички бизнесфедерации от бразилска страна и още 20 представители на български компании. Министър Лукарски подчерта потенциала на българските компании на бразилския пазар.

Икономическите отношения в цифри:

През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен между България и Бразилия отбелязва спад от 31.7% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на $57.44 млн.

Българският износ за Бразилия отбелязва ръст от 40.2%, като стойността му е $25.86 млн., което се дължи на регистрирания ръст в износа на хлебни, тестени и сладкарски изделия, електрически трансформатори, инсектициди и части за машини. Вносът от Бразилия спада с 51.9% до $31.58 млн.

През 2014 г. двустранния стокообмен между България и Бразилия отбелязва ръст от 6% и достига $91.75 млн. Българският износ за Бразилия отбелязва ръст от 11% на годишна база (обща стойност $20.25 млн.), като стойността на вноса от Бразилия също бележи увеличение до $71.5 млн.

В износа на България за Бразилия през 2014 г. присъстват традиционните за нашата страна стокови позиции: ензими и ензимни препарати (12.4% от общия износ). В структурата на износа се включват и нови позиции, неприсъствали досега: формовачни каси за леярството (6.4%), резервоари, цистерни, вани и др. (4.5%) и др.

През 2014 г. трябва да се отбележи присъствието на внос на медни руди и техните концентрати, които са втората по големина стока в общия внос през годината – 31.1%. Първо място в българския внос заемат сурови и необработени тютюни (32.2%), като останалите са: кафе (14.3%), екстракти и есенции (6.2%) и др.

България и Бразилия ще активизират търговско-икономическите си връзки чрез създаването на междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която ще проведе първата си учредителна сесия през втората половина на 2016 г.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира Росен Плевнелиев. България ще работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, допълни президентът.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Федеративна република Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg