EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

През 2010 4% от българите ще живеят с $2.5 дневно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През 2010 4% от българите ще живеят с $2.5 дневно

mail12:36 | 07.12.2009прегледи 459 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
До 2010 г. би могло да има още над 10 млн. нови бедни хора в региона на Европа и Централна Азия, се съобщава в нов регионален доклад на Световната банка. Очаква се почти 25 млн. души, които към момента са малко над прага на бедността, да попаднат в графата „застрашени” да изгубят своя дом и работа.
Глобалната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата в нововъзникващите икономики от Европа и Централна Азия, пораждайки риск за региона да отстъпи 1/5 от постигнатото през последното десетилетие в борбата за намаляване на бедността. „Един от драматичните аспекти на кризата е, че страните със средно ниво на доходите, които току-що бяха успели да излязат от труден период, се оказаха най-силно засегнати.
Безработицата в региона се увеличи, а стопанската дейност отбеляза огромно свиване. Бедността ще расте. Семействата са подложени на голям натиск”, каза Лука Барбоне, експерт от Световната банка.
България не е толкова силно засегната в сравнение с другите държави, увери Барбоне. Латвия, Украйна и Армения са загубили почти 1/5 от БВП. Числата са много стряскащи, коментира експертът от Световната банка. Прогнозите за страната ни са, че през 2010 г. 4% от населението ще живее с под $2,5 дневно, а 19 % с около $ 5. 
Бързо влошаващата се глобална икономическа среда застрашава благосъстоянието на общо 160 милиона души от Европа и Централна Азия – близо 40 млн. бедни и около 120 млн. над прага на бедността. 
Ще расте броят на семействата, които не са в състояние да обслужват своите задължения, сочат още анализи на Световната банка. Според Лука Барбоне около 30 % от БВП на България е в кредитна задлъжнялост на домакинствата. С 20% се е увеличил броят на семействата с ипотечни и други кредити, които рискуват да не могат да изплащат заемите си в Литва и Унгария.
Кризата с храните и течните горива все още не е отминала. Международните цени на потребителските стоки не са се върнали към нивата от преди 2007 г. Нещо повече, понижаването на валутните курсове в някои страни води до нов кръг от нарастване на цените.
Има само две страни, в които няма икономически спад. Това са Полша и Таджикистан. Анализатори считат, че азиатската страна е успяла да избегне негативните последици заради добрата реколта и развито земеделие.
От Световната банка подкрепят очакванията на българското правителство за скорошно възстановяване на страната ни. Препоръките обаче са насочени към социалното подпомагане, което трябва да бъде запазено, дори при неочакван спад на приходите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg