EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстоят трудни месеци за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстоят трудни месеци за Гърция

mail15:30 | 25.08.2011прегледи 519 коментарикоментари 0


Следващите два месеца се очаква да бъдат трудни за Гърция. Предупреждението е било отправено от вицепремиера и финансов министър на страната Евангелос Венизелос пред депутати на неговата управляваща партия ПАСОК, съобщават гръцките вестници. Венизелос казал, че трудностите произтичат от продължаващата рецесия в гръцката икономика, като не изключил вероятността Атина да поиска да предоговори с кредиторите сроковете за реализация на набелязаните цели в стабилизационната
програма на кабинета, съдържаща мерки за икономии. Той изразил също загриженост и относно планираните приватизации на листваните на борсата държавни предприятия, тъй като котировките на акциите им са много ниски. Финансовият министър казал още, че в следващите дни ще изпрати писмо до европейските си колеги, за да поиска от тях възможно най-бързо националните парламента на страните от еврозоната да ратифицират споразумението, постигнато на 21 юли в Брюксел, което предвижда Гърция да получи втори спасителен пакет за справяне с кризата. Според него гръцкият парламент ще ратифицира това споразумение през втората половина на октомври. Депутати от правителствената партия ПАСОК са настояли пред финансовия министър да не пристъпва към повишаване на Данък добавена стойност ДДС от 13 на 23 на сто за храните и напитките. Венизелос се е ангажирал да преразгледа ставките по този данък.
По-рано тази седмица Венизелос заяви, че засегнатата от криза гръцка икономика ще се свие повече от очакваното тази година и прогнозите на неговото ведомство са за спад на икономиката между 4,5 и 5,3 процента през 2011 г., което е значително по-зле от първоначално предвиденото. Той добави, че ако всички мерки за икономии бъдат изцяло приложени, правителството ще успее да постигне целта си за съкращаване на бюджетните разходи от 10,5 процента от БВП на 7,5 процента тази година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg