EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Предстоят газови стрес тестове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстоят газови стрес тестове

mail13:30 | 11.06.2014прегледи 1160 коментарикоментари 0


ЕС предложи мерки за гарантиране на сигурността на снабдяването си с енергия с оглед на неотдавнашните събития по света. Очаква се предложенията на Европейската комисия да бъдат обсъдени от лидерите на страните от ЕС на 26 и 27 юни. Ето какво се предлага.

ЕС внася над 50% от необходимата му енергия, което го прави уязвим от политически събития извън неговите предели.
Газовите доставки са особено уязвими: докато по-голямата част от вноса на петрол в ЕС се извършва по море, газът се доставя по тръбопроводи. Това означава, че няма особено много възможности за промяна на източниците и маршрутите на доставка, ако възникне необходимост.
След като през зимата на 2006 г. и 2009 г. газовите доставки временно бяха нарушени, бяха предприети действия за повишаване на енергийната сигурност на Европа.
Въпреки това напрежението във връзка с Украйна — през която преминават газопроводите от Русия — показа, че тази сигурност се нуждае от допълнително укрепване.
Повишаване на сигурността
За да се гарантират непрекъснати доставки през тази зима, ЕС предложи извършване на стрес тестове — симулиране на нарушаване на газовите доставки, за да се види как енергийната система може да се справи с подобна ситуация. Това ще помогне при разработването на планове за извънредни ситуации и на резервни механизми — като увеличаване на запасите от газ — в случай на нарушаване на доставките.
С цел подобряване на сигурността в дългосрочен план ЕС предлага:
• диверсифициране на страните, от които Европа внася енергия. През 2013 г. над 90% от вноса на газ е бил от четири страни: Русия, Алжир, Либия и Норвегия.
• икономии на енергия и подобряване на инфраструктурата, за да се повиши ефективността на потреблението на енергия в Европа.
• експлоатиране на собствените енергийни ресурси на ЕС. В периода между 1995 г.и 2012 г. производството на енергия в Европа е намаляло с почти 20%, но това положение може да се подобри чрез устойчиво производство на изкопаеми горива и увеличаване на доставките на енергия от възобновяеми енергийни източници.
• завършване на изграждането на вътрешния енергиен пазар, за да се подпомогне движението на потока от енергия в Европа. Газовите доставки за шест държави от ЕС се извършват изцяло от Русия. Тяхната уязвимост може да се намали, ако можем да отклоняваме енергията натам, където е необходима.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg