EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Предстои Националният Фестивал на лавандулата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои Националният Фестивал на лавандулата

mail06:20 | 25.05.2021прегледи 926 коментарикоментари 0


Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 г. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения на в България.

"Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

„Искаме да популяризираме лавандулата като национален символ на страната ни, подобно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

Следногорското издание на празника стартира в град Чирпан в петък, 25 юни, с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в с. Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“. Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар.

За пръв път част от събитието е и Фермерски пазар, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени от работливите и всеотдайни фермери. Следобед се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в конкурса „Крал и Кралица на Лавандулата“. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма, звездния акцент на фестивала поставя гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки - Йорданка Христова.

Със съдействието на своите съорганизатори – производителите на етерични масла, Националният фестивал на лавандулата организира опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в с. Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, произведено в избите в Средно градище и околностите.
Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. По традиция, второто годишно издание на Националният фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097