EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Председателството и сектор "Транспорт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Председателството и сектор "Транспорт"

mail12:02 | 07.12.2017прегледи 9409 коментарикоментари 0


Приоритетите и работната програма на Българското председателство в сектор „Транспорт“ бяха представени пред министрите на транспорта в Европейския съюз.

Приоритетно ще се работи по инициативите, включени в първия „Пакет за мобилността“ и законодателните актове, представени в „Стратегията за въздухоплаването в Европа“.

Европейските законодателни предложения от първия „Пакет за мобилност“ трябва да се основават на справедливи и балансирани решения, които да отчитат необходимостта от адекватна защита на водачите, заедно с упражняването на основната свобода на предоставяне на услуги.

Един от акцентите на Българското председателство ще бъде достъпът до пазара и професията, времето за почивка и специалното законодателство за командироването на водачите. Също така ще се търсят компромисни решения и по електронните системи за пътно таксуване и наетите превозни средства, като стремежът е към по-нататъшен значителен напредък по останалите досиета от “пазарния стълб”, свързани с пътни такси.

Във връзка с интермодалните въпроси и мрежи, Българското председателство ще отвори втория „Пакет за мобилност” и ще започне работа на експертно равнище по преразглеждане на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт.

Бъдещите решения в областта на интермодалния транспорт ще бъдат допълнително дискутирани в рамките на срещата на високо ниво на министрите на транспорта на 19-20 март 2018 г. в София на тема „Мултимодален транспорт за Европа“.

В областта на гражданското въздухоплаване, по време на българския мандат, ще продължи работата по предложението за Регламент за защита на конкуренцията във въздушния транспорт, с оглед постигане на общ подход. Ще бъдат поканени компетентните органи на гражданското въздухоплаване да участват в конференция на тема „Въздушният транспорт – мост за интеграция на страните от Югоизточна Европа“, която ще се проведе на 28 февруари 2018 г. в София.

Финансирането на железопътния транспорт ще бъде обсъдено от заинтересованите страни на дискусионен форум на тема „Финансиране на железопътния транспорт в контекста на многогодишната финансова рамка след 2020 година“, който ще се проведе на 31 януари 2018 г. в Брюксел. Железопътният транспорт ще бъде във фокуса и на експертна среща на високо равнище на тема: „Подкрепа от Европейския Съюз за развитието на железопътния транспорт в България и Западните Балкани: настоящи възможности и бъдещи перспективи“, която ще се проведе на 13 април 2018 г. в София. В рамките на Българското председателство ще приключи обсъждането по проекта на заключения на Съвета относно „Единна европейска система за управление на железопътното движение“, които ще бъдат представени за приемане от Съвета на министрите на транспорта.

В областта на морския транспорт, след представянето на предложението за Директива от Европейската комисия за пристанищните приемни съоръжения, планирано в края на 2017 г., ще започне и работата по него в рамките на Работна група „Морски транспорт“. По време на Българското председателство, страната ни ще бъде домакин на традиционното събитие „Европейски морски ден“, което ще се проведе в Бургас от 31 май до 1 юни 2018 г. и на Европейска конференция по въпросите на морската политика в периода 3-5 май 2018 г. във Варна.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg