EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложение: 10-годишни паспорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение: 10-годишни паспорти

mail12:40 | 08.08.2017прегледи 9563 коментарикоментари 0


Паспортите да се издават за срок от 10 години, предлага заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
Предвидено е изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.
Освен това министър Захариева предлага сънародниците ни в чужбина да получават паспортите си само с едно посещение в консулската служба. Според външно министерство, тези нововъведения ще облекчат гражданите, както и всички, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност.
Измененията ще дадат възможност, заявление за лични документи да се подава онлайн. Самоличността ще се удостоверява със сканирано копие на стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.
Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер, предвиждат още измененията.
Сроковете за издаване на документ също ще се променят. Те ще бъдат двойно намалени - обикновената услуга, която до момента отнема 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.
Заедно с тези промени, вече са започнали и други, целящи облекчаване на гражданите, като намаления с една четвърт на таксата за издаване на временен паспорт - от 67 на 50 евро. Двойно е намалена и таксата за издаване на свидетелство за съдимост - от 20 на 10 евро. Освен това в посолствата ще се плаща вече с банкови карти - от вчера вече работят ПОС-терминали в Атина, Рим, Хага и Милано. В първите няколко часа на предоставяне на услугата от нея вече се възползваха десетки граждани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg