EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предимствата на премиум гумите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предимствата на премиум гумите

mail12:40 | 16.08.2017прегледи 9680 коментарикоментари 0


По-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, премиум гумите имат предимство по отношение на икономията на гориво и по-голямата безопасност, която осигуряват. Проучване на Nokian Tyres потвърждава, че 87% от шофьорите в Румъния смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от България – 70%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.

Добрата новина е, че повече от 2/3 от шофьорите осъзнават важността на гумите за безопасността на движение. Най-висок процент шофьори, осъзнаващи важността на гумите, е в Румъния – 91 на 100, следван от България – 89%, Италия – 87%, Германия – 85%, Полша – 79%, а най-нисък процент на осъзнатост се наблюдава във Франция, където 65% смятат, че гумите имат фундаментално значение за безопасността при шофиране.

Съвети за безопасно шофиране – поддръжка и дълбочина на протектора

Шофьорите трябва да имат предвид, че дори и най-съвършените летни гуми се износват. Ако искате да намалите консумацията на гориво и да увеличите безопасността, трябва редовно да проверявате гумите. В повечето европейски държави по закон дълбочината на протектора не може да бъде под 1,6 мм. Летни гуми с толкова малък грайфер вече не са безопасни. Рискът се увеличава значително при мокро време, когато дълбочината на протектора е по-малка от 4 мм.

Летните премиум гуми могат да намалят разхода на гориво с до 0.5 литра на 100 км и в същото време да предложат отлично сцепление и на мокър път. Средно гумите върху задвижващия мост на автомобила се изразходват двойно по-бързо от тези на свободнодвижещия се мост. За това е препоръчително да редуваме гумите върху задвижващите колела на всеки 8000 км с цел равномерно износване на комплекта. Правилното налягане в гумите също е много важно.  То е посочено от производителя на автомобила и гарантира най-добър комфорт при шофиране. При нормални условия леко по-високото налягане в гумите може да увеличи живота на гумите и да намали разхода на гориво.

Посочените данни се базират на проучване, проведено тази година от финландския производител Nokian Tyres. Допитването показва не само различното поведение на шофьорите в различните държави, но също така потвърждава увеличаването на осъзнатостта на водачите относно пътната безопасност. Проучването бе проведено в Германия, Полша, Чехия, Италия, Франция, Румъния и България и включва 1800 анкетирани.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg