EUR 1.9558
USD 1.8275
CHF 2.0371
GBP 2.2603
CNY 2.2603
you tube
mobile version

Преди 50 г.: Полети от аерогара Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преди 50 г.: Полети от аерогара Плевен

mail17:10 | 16.05.2023прегледи 917 коментарикоментари 0


Преди повече от 50 години са извършени първи граждански полети с пътници и товари от Аерогара – Плевен. Това каза за БТА Вили Томова от отдел „Библиографска и краеведска дейност” в Регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен. Тя посочи, че тази икономическа дейност е отразена в различни броеве на окръжния вестник „Септемврийска победа” - Плевен, които са съхранени до днес в библиотечния фонд.

Публикации за съществувалата Аерогара – Плевен има в броеве от 28 април 1970 г.,11 юли и 5 септември 1970 г., от 1 юли 1971 г. и от 13 май 1972 г. Журналистите Дора Дончева, Васил Добрев и Илия Пенков са разказали за решение за откриване на две авиолинии - София–Плевен–София и Варна–Плевен–Варна, както и за първите полети с пътници с текст и снимки. Репортаж има и за първи търговски полет през 1972 г.

БТА припомня, че в Националния пресклуб на БТА в Плевен през 2019 г. като бивш кмет на града Найден Зеленогорски изказа мнение за необходимост от възстановяване на Аерогара - Плевен. Плевен трябва да се отвори по въздух, за да получи възможност за по-добро икономическо развитие целият регион, подчерта той. Автомагистрала "Хемус" се очаква да достигне Плевен, но на региона е нужна и аерогара, изтъкна Зеленогорски.  Това са надпартийни въпроси, които всички плевенски депутати трябва да подкрепят, отбеляза той. Идеята подкрепи авиоекспертът Валери Илиев, който допълни, че по света военни летища се използват ефективно и за граждански цели.

Има възможност летище Долна Митрополия край Плевен да бъде отворено за чартърни туристически и бизнес полети – така отговори през 2011 г. на въпрос на БТА генерал-майор Константин Попов. Достойно за уважение би било подобно желание на бизнеса и ние в никакъв случай няма да сме спирачка за откриването на такава възможност, добави той. Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски” бриг.ген. Юлиян Радойски съобщи пред журналисти през януари 2021 г., че летището в Долна Митрополия е сертифицирано за гражданско през 2020 г.и влиза в каталозите за гражданските летища по света.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg