EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Предварителен прием за помощи за картофи от 1 април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предварителен прием за помощи за картофи от 1 април

mail16:00 | 27.03.2015прегледи 816 коментарикоментари 0


От 1 април 2015 г. започва предварителен прием на заявления за кандидатстване по Държавната помощ за компенсиране на разходите по изпълнение на мерки от Националната програма за контрол на почвените неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae). Това се реши на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Предвид технологичните срокове за засаждане на картофи, съгласувани с Министерство на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на картофопроизводителите, срокът за кандидатстване ще продължи до 15 май тази година. Финансовият ресурс по Схемата е в размер на 600 хил. лв..
По нея до края на 2014 г. се подпомагаше борбата с почвените неприятели по картофите, като тя се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на производителите за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на вредителя.
За да може държавната помощ да се приложи и през програмния период до 2020 г., е разработен проект на Схема за държавна помощ за подкрепа на сектора. Предстои нейното одобрение от Европейската комисия.

От 1 до 30 април 2015 година фермерите ще могат да подават заявления за Държавната помощ за хуманно отношение към свинете.
Помощта се предоставя за покриване на допълнителни разходи, свързани с доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети най-малко за 5 години от кандидатите. Схемата покрива до 100% разходи на земеделските стопани, но само за тези, които надвишават стандартите за хуманно отношение. Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното.
Финансовият ресурс за 2015 г. е в размер на 25 млн. лв. и тя е одобрена с решение на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Тя се изплаща на два транша, като в първия ще бъдат предоставени 80% или 20 млн. лева от утвърдения за настоящата година ресурс. Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е със срок на прилагане до 31 декември 2017 г.
Документи ще се приемат в областните дирекции на фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане". Кандидатстването е по постоянен адрес на физическо лице или за едноличен търговец, а за юридическото лице е по седалище.
Срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането на помощта е 29 май 2015 г./МЗХ
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg