EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговори ЕС:Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговори ЕС:Китай

mail14:15 | 28.05.2013прегледи 488 коментарикоментари 0


Китай и Европейският съюз започват преговори в Брюксел за разрешаване на търговските си спорове, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията. В преговорите по търговски и инвестиционни въпроси китайската страна ще бъде представлявана от заместник-министър на търговията.
"Очаква се страните да обсъдят въпросите за внос в ЕС на китайски слънчеви батерии и безжично телекомуникационно оборудване", се посочва в изявлението. Китайският премиер Ли Къцян критикува ЕС за антидъмпинговите дела за китайските слънчеви панели и телекомуникационно оборудване, предупреждавайки, че това ще засегне и двете страни, съобщи АР. В реч в Швейцария Ли отбеляза, че решението ще засегне европейските потребители и може да насърчи търговския протекционизъм, според агенция Синхуа. "Действията срещу тези два вида стоки ще засегнат китайската промишленост, бизнес и работни места, като ще навредят и на жизнено важни интереси на европейските потребители. Твърдо се противопоставяме", каза той.

Европейската комисия реши да започне разследване на мобилно телекомуникационно оборудване, внасяно от Китай. Става дума за стоки на китайските Huawei и ZTE Corp., които имат дял от 20% от целия европейски пазар на телекомуникационно оборудване.
ЕК реши и да наложи антидъмпингови мита на китайските слънчеви панели в размер между 37% и 68%
Германският канцлер Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян призоваха по-рано за прекратяване на търговския спор за доставките в ЕС на китайски слънчеви панели и безжична техника, предаде Reuters. Двамата заявиха на пресконференция, че са за свободна търговия. ЕС обвинява Китай, че слага твърде ниски цени на слънчевите си панели и мобилни телекомуникационни устройства и прави дъмпинг в Европа. Съюзът планира да наложи мито от 47% на внасяните от Китай слънчеви панели. Китай отрича обвиненията.
След края на преговорите между германския канцлер и китайския премиер бяха подписани цяла серия двустранни споразумения, предаде ИТАР-ТАСС. По- специално договори с китайците подписаха автомобилните концерни "Фолксваген" и БМВ. Компанията "Сименс" получи договор за техническо обслужване на газови турбини в Китай и се споразумя за сътрудничество в преработването на суров петрол. Подписани са също спогодби за поръчка от германски компании на кораби, произведени в китайски корабостроителници и за лизинг на контейнеровози. Страните се споразумяха и за сътрудничество в областта на повишаването на енергийната ефективност, за създаване на катедра по китаистика в берлинския Хумболтов университет и за популяризиране на немския и китайския език в училищата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg