EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговори ЕС/САЩ за свободна търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговори ЕС/САЩ за свободна търговия

mail17:45 | 14.02.2013прегледи 311 коментарикоментари 0


ЕС и САЩ се споразумяха да водят преговори за споразумение за свободна търговия. Това съобщиха американският президент Барак Обама, президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в съвместно изявление, цитирано от DPA.
И САЩ, и ЕС ще инициират вътрешните процедури, необходими за започване на преговори по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, се посочва в изявлението. "В най-добрия случай бихме искали да завършим този процес за около две години", заяви еврокомисарят за търговията Карел де Гухт, подчертавайки, че начинанието "няма да бъде лесно". ЕС и САЩ ще могат да започнат преговори за свободна търговия до края на юни, посочи Барозу, цитиран от Reuters.

След оповестяване на съвместен доклад САЩ/ЕС, препоръчващ започване на преговори, Барозу заяви, че се очаква двете страни да дадат начало на процеса през първата половина на годината. Де Гухт, цитиран от АР, също заяви, че първоначалните преговори биха могли да започнат до лятото. Председателят на ЕК, цитиран от AFP, коментира, че споразумението за свободна търговия ще бъде "двигател на икономическия растеж и заетостта". ЕС обяви, че това ще бъде най-голямото двустранно търговско споразумение, договаряно някога, отбелязва АП. Очаква се споразумението да увеличи БВП на ЕС с 0,5%. В годишно си обръщение към нацията "За състоянието на съюза" президентът на САЩ Барак Обама призова за преговори за споразумение за свободна търговия с 27-те страни от ЕС, припомня Reuters. Говорител на канцлера Ангела Меркел приветства призива на Обама и го определи като може би най-важния сигнал за Европа в неговата реч, предаде АР. Ирландското председателство на ЕС пък увери, че ще направи всичко възможно за успешното начало на преговорите, информира ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg