EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговори в Атина за газовата връзка Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговори в Атина за газовата връзка Гърция-България

mail06:37 | 15.10.2015прегледи 1311 коментарикоментари 0


Новото отлагане на междусистемната газова връзка между Гърция и България мобилизира американската дипломация, която изпрати в Атина специалният си пратеник Амос Хохстейн, пише вестник „Катимерини“. Тази газова връзка се разглежда като алтернатива на руския газ на българския пазар, тя ще бъде пряко свързана с Трансадриатическия газопровод, по който ще тече азербайджански газ с възможност за доставянето му за Румъния, Унгария, а може би и за балтийските държави на север, твърди вестникът.

В Атина вече протичат преговори за активизиране на проекта. Американската дипломация притиска Ципрас за интерконектора, за да се намали зависимостта на Европа от руски газ, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция. Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика, заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис. Изграждането й е и от ключово значение за американската дипломация, което видимо се доказва от интензивните контакти на специалния американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохстейн, който в момента води преговори с гръцкия министър. Следобед е фиксирана среща между трите страни с участието на българския енергиен министър – Теменужка Петкова.

Предишният гръцки министър Лафазанис насочи политиката на Атина към засилен интерес от изграждането на "Турски поток" и несъмнено това се е отразило на забавяне по реализация на проекта с България, коментират гръцките специализирани издания. Днешното правителство в Атина и министър Скурлетис се очаква да проявят силна активност по газовата връзка с България. Проектът е ключов за ЕК. Смята се също, че визитата на Хохстейн в Атина е подготовка за посещението там на държавния секретар Джон Кери през ноември.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg