EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail10:10 | 18.02.2015прегледи 957 коментарикоментари 0


Задава се колеж за баби и дядовци, съобщава Преса "реформаторската идея" на просветния министър Тодор Танев. Предвижда се към новия колеж (в Хасково) да заработи и дом за възрастни хора, който да предоставя широк спектър от здравни и социални услуги. Вместо студентски общежития – старчески дом, отбелязва иронично вестникът.

Гласят 10 процента данък за доходите на работещите пенсионери, пише Дума в репортаж за вчерашните дискусии в Съвета по пенсионна реформа. Позицията на социалното министерство по предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България "засега не се оповестява", отбелязва изданието. От бизнеса предлагат работещите пенсионери да имат избор и вместо данък "пенсия" да решат какво искат да получават – заплата или пари за старини, пише Монитор.

От Асоциацията на индустриалния капитал са посочили, че само в България, Литва, Словения и Унгария не се облагат пенсиите на работещите възрастни. Аргумент против тази идея е фактът, че стотици хиляди пенсионери у нас взимат минимална пенсия, сочи Стандарт.

Според 24 часа синдикатите са склонни да обсъдят предложението за облагане на пенсиите, ако се въведе необлагаем минимум "поне в размер на минималната заплата".

Вестник Сега извежда друг акцент от вчерашните консултации за пенсионната реформа. Социалният вицепремиер Ивайло Калфин се опитва да наложи идеята си за плавен ръст на осигуровките, като предлага спорна сделка на работодателите. Ако бизнесът подкрепи искането на министъра за плавен 4,5 % ръст на вноските в НОИ за пенсия и безработица за период от 12 години, той предлага вноската за втора пенсия да остане 5%.

Стандарт пише за 30-кратна разлика в цената на лечението на рак у нас. В зависимост от клиниката сумата може да е 60 или 1700 лева. При непроменен брой на пациентите на химиотерапия през 2013-а и 2014-а година – 32 хиляди души, разходите за онкомедикаменти са се увеличили от 162 на 217 милиона лева. Причините може да са както от медицинско естество, така и злоупотреби като нелегален износ на лекарства.

Работата на Националната здравноосигурителна каса ще е блокирана още три седмици, пише Сега, като се позовава на правилата за избор на нов шеф на Касата от Народното събрание. До избора "продължава да е неясно кой може да подписва фактурите на Касата, така че лекари и болници да си получат плащанията", отбелязва изданието.

Българите плащат най-скъпите ипотечни кредити в цяла Европа, констатира Стандарт във водещата си публикация. Средната лихва по заем за покупка на жилище у нас е 7,5%. В Германия оскъпяването е едва 1,2%, в Швейцария – 1,6 на сто, а в Швеция – 1,9%.

Наводненията през последните четири години са "потопили 450 милиона лева", пише Монитор, цитирайки данни от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Преса обобщава резултатите от същото заседание: Кабинетът дава 28 милиона за щети от наводненията.

Ремонтират 42 опасни язовира с 500 хиляди лева до края на март, допълва 24 часа.

Редица печатни издания тази сутрин поместват отзиви от премиерата на най-новия игрален филм за Апостола. Псуващ Левски шокира публиката, пише Стандарт. Още един слаб филм за Левски – е оценката на Преса. /БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg