EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail08:10 | 29.09.2014прегледи 708 коментарикоментари 0


Зимата идва на 19-и октомври, съобщава "Новинар". Тогава се очаква живакът да падне рекордно и да завали сняг в цялата страна, пише вестникът, цитирайки прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Ако имаме късмет предстоящата зима да е също толкова топла, колкото предходната, то отоплението с парно ще ни излезе поне с 27 лева по-скъпо, а това на ток, но заедно с останалите харчове за електроенергия – с над 78 лева, пише "Труд". Изчисленията са на база прогнозните сметки за тричленно семейство в апартамент от 65 квадратни метра. След увеличенията от 1-ви юли и 1-ви октомври електроенергията през тази зима ще е по-скъпа с 15 процента, а парното и топлата вода в София – с 6 на сто. Изданието описва подробно уловките и неизвестните в методите за изчисление, които могат да променят размера на сметките. При тока неизвестността произтича от добавката за балансиране, която ще се начислява всеки месец по данни от Електроенергийния системен оператор.

Държавата харчи много повече, отколкото може да си позволи и заради това ще надскочи лимита от 3 процента дефицит и скоро няма да може да кандидатства за еврозоната. Това е изводът, който "Капитал дейли" прави от проекта на финансовото министерство за актуализация на бюджета. От проекта се вижда, че приходите са били планирани зле, а договорените разходи надвишават значително заложеното. За капак – кризата с КТБ и ликвидните затруднения в ПИБ ще доведат до рекордно ниво държавния дълг. Финансовото министерство очаква дефицитът през тази година да достигне 4 процента, а необходимият допълнителен дълг – 4,5 милиарда лева. Към края на годината държавният дълг ще достигне 28,4 % от прогнозния БВП. Това ще е рекорд за последните десет години. Накратко – финансите на държавата са зле, пише изданието.

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения, пише вестник "Сега". Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015-а година в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите. От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите доходи е дълъг, като в него попадат и масово получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица, отбелязва вестникът.

Можем да загубим до 92 милиона евро за селата при най-песимистичния сценарий, пише "Стандарт", цитирайки новия шеф на Държавния фонд "Земеделие" Лозана Василева. Тя призовава общините и частните кандидати да не чакат крайния срок, а да подават заявки за окончателно плащане в момента, в който извършат инвестицията си. Фондът преразглежда 700 проекта по мерките 311 и 312 от Програмата за развитие на селските райони. Проверява се какви средства са ползвали кандидатите през последните три данъчни години предвид правилата на de minimis за лимит от 200 хиляди евро.

Училищни директори събират незаконно пари от родители, съобщава "Монитор". По 70 лева на месец за занималня искали от родители в някои пловдивски основни държавни училища. Обучението на мъниците след редовните часове се провеждало в обикновена класна стая, а ръководствата на школата се оправдавали, че трябва да плащат заплати на преподавателката и затова искали пари от родителите. В същото време директорите отказвали да открият втора безплатна занималня, защото нямали достатъчно свободни помещения, твърди вестникът. Изданието помества и реакцията на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева, която заявява, че по закон занималнята е безплатна и че ще нареди на Регионалния инспекторат в Пловдив да припомни това на директорите./БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg