EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail08:00 | 24.02.2014прегледи 792 коментарикоментари 0


„Проблемите с липсата на кадри в здравеопазването у нас ще станат драматични до десет години“, пише вестник Сега. „Половината от действащите лекари дотогава ще излязат в пенсия, а повечето млади планират да се реализират в чужбина“, показва изследване на Българския лекарски съюз, цитирано от изданието. „Няма как с тези заплати и при липса на възможности за реализация да се задържат младите лекари в България“, предупреждава председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов.

„Българските лекари могат да изкарат около 2 хиляди евро само за два дни работа в Германия, пише вестник Монитор. Когато заместват немските си колеги, които отсъстват по болест или в отпуск, родните специалисти получават 80 до 120 евро на час, уточнява публикацията.

В България има дефицит от близо 1200 семейни лекари, пише Монитор. „Най-оголени са практиките в труднодостъпните райони на Родопите и около Гоце Делчев, Разград, Монтана и Враца“.

Професионалните пенсионни фондове са „пред провал“ според вестник Преса. От 1-ви януари 2015-а година миньори, металурзи и всички останали, работещи в трудни условия, ще получават най-много по 222 лева пенсия на месец до навършване на пенсионната възраст за трета категория труд, пише вестникът. „Причината е в действащия Кодекс за социално осигуряване, който предвижда от догодина пенсиите им да се плащат от частни професионални фондове. В тях обаче няма натрупани пари“.

Водещата новина на Стандарт е решението на БДЖ да спре превозването на въглища от мините на Христо Ковачки. „Причината за крайната мярка са 15 милиона лева задължения към държавния превозвач, от които над 9 милиона са просрочени. Това е първата стъпка. Ако не даде резултат, ще заведем дела и ще блокираме сметките на енергийния бос, заканват се юристи.“ Спирайки превозите, превозвачът „започна да реже сам клона, на който се крепи“, защото превозите на въглища за ТЕЦ-овете на Ковачки формират около 1/4 от приходите на „БДЖ - Товарни превози“, отбелязва Стандарт.

„Министерството на земеделието предлага директните евросубсидии да отиват в по-голяма степен към по-малките производители“, пише Капитал Дейли. „Става въпрос за над 5 милиарда евро до 2020-а година, които се разпределят между физически и юридически лица. Новата концепция е да се въведе така нареченото "преразпределително плащане", което ще осигури по-високо финансиране на първите 300 декара от стопанствата. През последните години разпределяните по около 1 милиард лева годишно направиха големите зърнопроизводители много силни, стопанствата започнаха да намаляват като брой, а производството на плодове, зеленчуци и отглеждането на животни не бяха атрактивни“, отбелязва изданието.

Поне девет българи ще бъдат разпитани в близките дни по аферата с тон и половина кокаин, открити миналата седмица в гуми от рали "Дакар“ на френското пристанище Хавър, съобщава Труд. В кръга от лица, които ще дават показания, влизат участници в екипажа от "Дакар“ начело с Орлин Алексиев, както и Евелин Банев-Брендо и Гълъбин Боевски, твърдят запознати с разследването./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg