EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail10:04 | 11.09.2013прегледи 654 коментарикоментари 0


Февруарските протести могат да бъдат повторени през предстоящите есенни и зимни месеци с още по-голяма сила и да пометат всички, които си правят сметки за избори през май. Предупреждението отправя лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за Стандарт. Без спешни социални мерки и по-големи заплати "държавата ще се взриви", твърди Димитров.

Преса отпечатва уверенията на социалния министър Хасан Адемов, че правителството ще направи всичко възможно да даде коледни добавки от 50 лева на хората с най-ниски пенсии.
Има политическа воля за повишаване на минималната заплата до 330 лева от октомври. Решението ще бъде взето до края на септември, пише Труд.
Парното може да поскъпне с 3 процента, ако парламентът приеме готвените промени за увеличение на акциза върху природния газ за отопление, пише 24 часа. Вдигане на ставката от 10 на 60 стотинки за гигаджаул ще увеличи разходите на столичната топлофикация с 10 милиона лева, смятат експерти.
Шоковото вдигане на акциза спира колите на метан, съобщава Преса. 6-кратното увеличение на акциза от 1 януари ще "срути" бизнеса с метан, защото ще вдигне цената на горивото и ще обезсмисли инсталирането на скъпи метанови уредби на автомобилите. Качването на акциза ще вдигне и цената на такситата, прогнозира вестникът. Повишаването е според европейска директива от 2003 година. България е трябвало сама да реши дали това да стане плавно или изведнъж. Сега страната ни иска отсрочка от Брюксел, информира всекидневникът.
Весникът пише още, че един милиард лева или 20-процентно поскъпване на тока ще струват допълнителните инвестиции в мрежите, ако бъдат приети предлаганите от БСП законодателни мерки за защита на потребителите на електроенергия. Едно от предложенията на депутата Явор Куюмджиев е да не плащаш, ако напрежението е слабо в десет дни от месеца.
И след актуализацията на бюджета кабинетът няма да се разплати с бизнеса, пише вестник Сега. "Правителството обяви как ще разпредели 163 милиона от общо 200 милиона лева, одобрени от парламента за допълнителни харчове." От проектопостановление личи, че едва 26 милиона са предвидени за покриване на просрочени задължения към фирмите. Основната част от парите ще отиде за "зле планирани дейности". 3,5 милиона получава федерацията по мотокрос, пише вестникът.

Военномедицинска академия няма да получи и лев с проектопостановлението на правителството, отбелязва Капитал Дейли, припомняйки, че по време на дебатите за актуализацията финансовият министър Петър Чобанов е обещал над 30 милиона лева. Харченето на министерствата се извършва без контрол, защото със закона за бюджета се фиксират само общите им разходи, но не и разходите по отделни политики и програми.
"Китайци искат БДЖ", съобщава Монитор. Китайският министър-председател Ли Къцян е проявил пред българския си колега Пламен Орешарски "подчертан интерес" към жп транспорта у нас. Интересът "явно" е бил предизвикан от "предстоящата приватизация на "Товарни превози"", твърди пратеникът на вестника в Далиен.

Източник: БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161