EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата - 26 септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата - 26 септември

mail09:51 | 26.09.2013прегледи 572 коментарикоментари 0


Депутатите от ГЕРБ безпрецедентно бойкотираха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", който собственоръчно внесоха в парламента миналата седмица, пише Труд. Въпреки че бяха в залата, хората на Бойко Борисов отказха да се регистрират и провалиха заседанието на Народното събрание, уточнява изданието.

Въпреки проваления дебат Борисов заяви, че вотът на недоверие е успешен, изтъква в публикация по темата вестник Земя.

Според лидера на БСП Сергей Станишев ГЕРБ са си спестили резила в пленарната зала.

Капитал Дейли отбелязва думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков, че ако и днес заседанието се провали, вотът повече не може да бъде обсъждан, защото срокът за това изтича.

БСП възнамерява да върне защитата за разузнавачите, като върне в закона за досиетата параграф 12, пише Дума. Мотивите за исканите промени са, че с отпадането на параграфа в края на 2012 г. се създават предпоставки за разкриване на прикрития в чужди държави и данни позволяващи да се установят лица, оказвали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност.

В България има драстично несъответствие между нуждите на пазара на труда и търсенето на квалифицирани кадри, се посочва в доклад на Европейската комисия за конкурентоспособността, цитиран от вестник Сега. Годишно 24 000 души завършват хуманитарни специалности, а има работа само за 2000, а при нужни 64 000 инженери на пазара са почти три пъти по-малко, се казва в доклада.

Всеки четвърти младеж у нас не може да копира файлове на компютър, сочат данни от изследване, цитирано от Монитор. Нашите ученици, заедно с тези от Румъния, се намират в дъното на класацията, оценяваща уменията за изготвяне на презентации от младежите. Родните ученици и студенти са и най-евтините в Европа, допълва вестникът.

Преса съобщава за съмнения за опасност от нечестен процес срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за възпрепятстване на правосъдието. Според източници на вестника председателят на съдебния състав Димитрина Ангелова и адвокатът на Цветанов - Менко Менков били в близки отношения, което можело да наклони везните в полза на обвиняемия, пише вестникът.

Дом за настаняване на бежанци с капацитет от около 5000 души ще отвори врати днес в квартал "Военна рампа" в София, отбелязва Новинар. Чужденците, търсещи убежище у нас, са готови да поемат всички щети, възникнали вследствие на приемането им в страната, е заявил заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

От началото на годината при катастрофи на пътя у нас са загинали 407 души, което е най-малко от 1962 г. насам, посочва 24 часа. Според пътните полицаи обаче се увеличава броят на ранените на пътя в сравнение със същия период на миналата година.

За реставриране на крепости у нас се използват полимерни плоскости, а не качествени материали, алармират археолози, цитирани от Стандарт. Възстановката на крепостта Кракра по тази технология вдигна на крак цял Перник, откъдето твърдят, че ще изпратят сигнал до Европейската комисия, пише още вестникът.

Източник: БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048