EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата - 20 септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата - 20 септември

mail09:05 | 20.09.2013прегледи 587 коментарикоментари 0


През следващата година бюджетът отново ще бъде на минус. В предварителните разчети на финансовото министерство се очаква дупката в хазната да бъде 1,8% от БВП при 2 на сто тази година. Управляващите планират растежът на икономиката да бъде до 2 процента, информира Преса.

Само при увеличаване на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване има шанс да издържи в България, когато един от всеки трима българи ще е над 65 години, а в трудоспособна възраст ще е само половината население. Това предричат от Световната банка в свой доклад за смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението, посочва Сега.

През 2050 година 100 работещи ще изхранват 109 пенсионери и малолетни. Сега това съотношение е 100 към 77. Освен това 25% от възрастните хора няма да имат право на пенсия, защото през трудовия си живот не са натрупали достатъчно стаж, отбелязва 24 часа по темата.

Енергото няма да може да спира тока на хората в петък, дори да е изтекъл срокът за плащане на сметката, предвижда промяна в Закона за енергетиката, дело на депутати от Коалиция за България. Той ще бъде внесен днес в деловодството на парламента. Енергото ще трябва да уведомява и клиентите си 24 часа преди да им дръпне шалтера, пише Преса.

Да се въведе 5-годишна давност за лошите ипотечни кредити и дългът към банката да се отписва при отнемане на единствено жилище. Това са част от идеите в пакет от закони, подготвяни от финансисти на управляващите. Очаква се текстовете да са готови до месец, съобщава Стандарт.

Сезонни работници, наети законно в държави от Европейския съюз, се връщат в България и получават максималното обезщетение за безработица от 1260 лева. Те изкарват зимата тук, напролет поемат обратно към Европа, а наесен повтарят схемата. Само в Бюрото по труда във Велико Търново има по 20-30 такива случая, пише Труд, като цитира шефа му Обрешко Нечев.

Проучвания за шистов газ е имало и след въведения мораториум, съобщава Дума, като цитира информация на финансов сайт. Сайтът се позовава на енергийния експерт Христо Казанджиев, според когото компания е направила откритие на залежи в област Враца, проучвала зони и около Ловеч. Казанджиев посочва, че фирмата не е използвала фракинг, но не уточнява как точно се е натъкнала на залежите.

В интервю за Монитор, енергийният експерт атанас Тасев заявява, че проблемът в енергетиката ни е системен, независимо кой управлява.

Капитал Дейли информира за промяна в облагане на доходите от лихви, авторски права и лицензионни възнаграждения според европейски изисквания. Ако парламентът приеме тази промяна за догодина, ще има положителен ефект за чуждестранни инвеститори от Евросъюза.

Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg