EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на българския печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на българския печат

mail10:02 | 17.03.2014прегледи 925 коментарикоментари 0


Снимки от погребението на убития в Лясковец Емил Шарков и от референдума в Крим обединяват тематично днешните централни вестници.

Преса съобщава на първа страница "МВР не казва цялата истина за Лясковец; още двама командоси улучени от психаря; бронежилетките ги спасили от сигурна смърт", пише вестникът.

Няколко издания разработват като водеща тема кризата правителство - електроразпределителни дружества. Според вестник Сега икономическият министър е отправил кух ултиматум към електроразпределителните дружества. Новинар констатира: "Дружествата нарушават закона и не спазват договорите си", а Капитал дейли коментира в заглавие "Енергетиката изпада в колапс" и подчертава, че енергийната система трябва да се либерализира и от нея да отпаднат излишните мощности. В интервю за Монитор икономическият министър Драгомир Стойнев изказва надежда до юни преговорите за Седми блок на АЕЦ Козлодуй да завършат, а до края на 2015-а г. газовата връзка с Турция да е готова.

Има още една обща тема за днешните вестници: семинарът на социалистите в Боровец. Заглавието в Новинар - "Пускат 94 км нови пътища до края на годината"; "Куца координацията на БСП с министрите", е едно от заглавията в Труд. След трагедията в Лясковец правителството е готово с пакет мерки, една от които е хората с оръжие да доказват през 3, а не през 5 години, че не са полудели. Това е водещо заглавие на 24 часа.

Дума извежда на първа страница намерението на управляващите до април да бъдат разкрити над 13 хиляди работни места и публикува листата на БСП за изборите за Европейски парламент с данни за кандидатите. И тук има интервю на министър Стойнев, в което той пояснява, че украинската криза спира преговорите ни за по-евтин газ.

Водещо заглавие на Труд е "Вносните стоки - само с наш етикет". То е извадка от още едно интервю на икономическия министър Драгомир Стойнев, специално за вестника, в който той подчертава, че идеята тепърва ще се обсъжда. На потребителска тема е и водещото заглавие на Телеграф - "Великденската салата е най-нитратна, шопската е чиста". Тест, направен от вестника, показва, че най-много нитрати има в зелената салата. Яйцата за Великден няма да поскъпват, даже ще са по-евтини от миналата година, а поръчваните в интернет китайски гъби за лечение съдържат тежки метали, съобщава още Телеграф.

За референдума в Крим Земя цитира декларация на политическия клуб "Единство", част от БСП, според която изявлението на външния министър Вигенин, че няма да признаем референдума, не отговаря на националния ни интерес. Стандарт излиза с водещо заглавие "Вигенин с мисия "Гълъб"; настояваме пред Брюксел за по-меки санкции към Москва". В интервю за вестника историкът акад. Георги Марков коментира, че Евросъюзът е по-зависим от Москва, отколкото тя от него.

В коментар за Сега Емил Ценков предупреждава, че ограничаването или спирането на отношенията ни с "Газпром" ще доведе до зависимост от турските газопроводи. Заглавието в Капитал дейли за Крим "Референдум с предизвестен край и мрачни последствия" и съобщава, че заради кризата в Украина Швеция обмисля членство в НАТО. Една от причините е страхът, че ако Русия в бъдеще реши да атакува балтийските държави, би се опитала да превземе шведския остров Готланд в Балтийско море.БНР


 


Тагове: печат, преглед
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037