EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на българския & чуждия печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на българския & чуждия печат

mail10:13 | 09.06.2015прегледи 1604 коментарикоментари 0


Тридесет хиляди болни ще се лекуват от рак в София и Пловдив вместо в Истанбул, благодарение на „два нови супермодерни апарата“, съобщава "24 часа". От септември радиохирургията в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще разполага с „последния модел линеен ускорител“. „С него болните ще бъдат оперирани за сметка на здравната каса и в пъти по-евтино, отколкото навън“, твърди министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от вестника. Стойността на апаратурата е 10,5 милиона лева.

„Москов плаши с по-високи вноски пропусналите профилактичен преглед“, пише "Сега" в челното си заглавие. Ако поредната идея на здравния министър се реализира, 2/3 от гражданите ще бъдат застрашени да плащат повече, четем във вестника.

„Сега санкцията е от 50 до 100 лева при първо неявяване и до 200 лева - при второ. Тя е записана в Закона за здравното осигуряване, но в никакви поднормативни актове не е ясно как се събира“, отбелязва "Дума".

"Труд" добавя по темата предложението на здравния министър „да се отпусне свободен ден през годината, в който здравноосигуреният българин да мине задължителен профилактичен преглед“.

„Таванът на пенсиите у нас скача от 840 на 910 лева“, съобщава "Стандарт". „От 1 юли за близо 11 200 пенсионери ще падне ограничението на парите за старост. Все още обаче около 33 500 възрастни хора ще продължат да бъдат ощетявани, като получават по-ниски пенсии, отколкото показват изчисленията на НОИ“, сочи вестникът.

"Монитор" съобщава за първи битов клиент, който се е „откачил“ от енергото и от 1 юли ще се снабдява с ток от свободния пазар. Цената, която той ще плаща, ще бъде с 20 процента по-ниска спрямо сега действащите тарифи на ел.енергията на регулирания пазар. След скока на цените с 2-3 процента, който Комисията за енергийно и водно регулиране възнамерява да одобри от началото на следващия месец, икономията му ще се свие до 10 процента. Причината за изтъняване на разликата са елементите, които и след пълната либерализация на пазара ще се регулират от КЕВР. това са цените за достъп и пренос през мрежата, както и таксата „задължения към обществото“, с която се покриват преференциалните цени на ВЕИ централите, американските ТЕЦ-ове, топлофикациите и заводските централи.

"24 часа" помества поредния материал за бездействието на властите по отношение на опасността от наводнения. Заглавието е: „Една година от ада във варненския квартал „Аспарухово“ асфалт има, укрепване на деретата - не“.

Вестник "Сега" съобщава, че над пет хиляди строежа у нас са върху свлачищни райони. Строителството не е било съгласувано с регионалното министерство, което трябвало да издаде предписания за укрепване. Министерството предлага увеличаване на глобите за главните архитекти. За укрепване на всички свлачища в страната са необходими половин милиард лева, МРРБ разполага с милион и четиристотин хиляди годишно, отбелязва "Сега".

Васил Божков може да купи марката ЦСКА. Така той ще направи решителен ход за спасяване на клуба, твърди във водещия си материал вестник "Стандарт" и припомня, че марката бе заложена от предишните собственици на отбора за сумата от над 3,5 милиона лева.

Темите в чуждестранния печат

Москва обещава да не остави без отговор евентуалната поява на американски оръжия със среден обсег във Великобритания, пише "Комерсант". Вестникът описва вчерашната реакция на Русия след изявление пред Би Би Си на британския външен министър Филип Хамънд, който допусна възможността в кралството да бъдат разположени ракети на САЩ със среден обсег, носещи ядрени бойни глави - за пръв път от края на Студената война.

В статия на същата тема "Независимая газета" пише, че в неделя два американски стратегически бомбардировача, способни да носят и ядрени оръжия, са пристигнали във Великобритания и са кацнали във военновъздушната база Феърфорд. "Тези и много други факти сочат не само че започва нова студена война между Русия и Запада, но и че Вашингтон и Лондон напълно съзнателно правят стъпки, които може да превърнат силовото противопоставяне на антагонистите в глобална ядрена война, в която вече няма да има печеливши и губещи", предупреждава руският вестник.

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър предупреди, че американските щати често практикуват изкуствено балансиране на техните бюджети, като прикриват същността на тяхното финансово състояние, което води до лоши финансови политики, пише "Файненшъл таймс".

Група известни украински блогъри, сред които депутатът от Върховната Рада Борислав Береза, журналистът Юрий Ботусов и литераторът Андрей Бондар са обявили, че възнамеряват да подадат иск против фейсбук за "вреди, причинени на репутацията" им, съобщава украинският вестник "Вести". Те обвиняват фейсбук, че проявява цензура. От компанията опровергават обвиненията и твърдят на свой ред, че блокират само съобщения, които не отговарят на глобалния стандарт за социалната мрежа, т.е., съдържат агресия, обиди по етнически принцип и призиви към насилие.
Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg