EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прегласуване на Закона за потребителския кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прегласуване на Закона за потребителския кредит

mail09:40 | 02.04.2014прегледи 27805 коментарикоментари 0


Промените в закона за потребителския кредит са популизъм, смята финансистът Стоян Александров. Той коментира в предаването "12 + 3" по "Хоризонт" гласуваните на първо четене промени, които засягат тавана на лихвения процент така:
Да се хвърля вината върху банките, и то като се използват главно длъжниците на банките, това е крайно неправилният подход, защото, в крайна сметка, основното задължение на банката е да гарантира спестяванията на вложителите. Проблемът е друг! Проблемът е, че банките не работят с фиксирани лихви, а работят обикновено с плаващи лихви.
Плаващите лихви са по-трудни за разбиране от обикновените потребители, но също могат да бъдат обяснени, заяви специалистът. Той изтъкна, че всички банкови дейности се извършват с договори и хората трябва добре да се запознаят с условията им. Банковият сектор е най-регулираният в световен мащаб, коментира Александров поредните предложения за промени в законодателството. Александров заяви, че одобрява приемането на таван на лихвения процент при бързите кредити:
Те станаха супер модерни и там действително лихвените проценти отиват в някакви измерения, които трудно може човек да ги приеме. Освен това проблемът не е само в лихвените проценти, а проблемът е след това длъжникът се обременява с много други разходи, за които няма тавани.

Очаква се днес на заседание на парламента да се прегласуват приетите текстове и да се уточни какво ще пише в заключителните разпоредби на закона.

Законът за потребителския кредит въвежда принципа на банкиране в ЕС и въвеждаме равновесие между банките и кредитополучателя. Това заяви пред БНТ депутатът от левицата Румен Гечев.

Той ще предложи новите правила да влязат в сила не след три, а след един месец. Законът няма да се отнася за договори, които вече са подписани с банките, подчерта депутатът и бивш икономически министър.

Таванът от 50% върху лихвите по кредитите не засяга кредитите, давани от банките. Този таван е за един малък сегмент от пазара – бързите кредити, каза Гечев. Ние няма да предлагаме да се прегласува текстът за този таван, каза той и напомни, че е имало предложение, за да получат лиценз за даване на бърз кредит, фирмите да депозират поне 5 млн. лв.

Бюджетната, правната и икономическата комисии искахме този сегмент за бързите кредити да бъде решен с комплексни методи, но това не можа да стане. Ние сме наясно, че с този таван от 50% не се решава проблемът, заяви Гечев. Още от тази сутрин фирмите са намерили начин да заобикалят новите правила като въвеждат по-висока такса. Вместо 10 лв. те вече искат примерно такса от 50 лв., за да отпуснат кредита.

Гечев поясни, че се работи по Закона за конкуренцията и се надява той да е готов още тази пролет.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg