EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преврат в Крим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преврат в Крим

mail11:45 | 27.02.2014прегледи 1145 коментарикоментари 0


Сградите на парламента и на правителството в Крим са под контрола на силите за самоотбрана на рускоезичното население, съобщи руската информационна агенция РИА Новости. Над зданията вместо украинското знаме се развява руският трикольор. Според кореспондент на агенцията на полуостров Крим стихийно се формират отряди за самоотбрана на рускоезичното население, които се отправят към столицата Симферопол.

Окупаторите, превзели сградите, отказаха да преговарят с ръководството на украинската автономна република Крим, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира кабинетът в Симферопол.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден кризисен щаб, а в Симферопол е обявен почивен ден. Временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Западният печат продължава да следи отблизо събитията в Украйна, но фокусът днес е насочен основно към напрежението в автономната република Крим. 

Руското правителство е подготвило инвестиционна програма за 5 милиарда долара за руските компании в Крим, автономна република в Украйна, обхваната от сепаратистки пориви, съобщи днес руският в. "Комерсант", цитиран от Франс прес. Този план, който е бил подготвен след приемането през декември на финансова спасителна програма за Украйна от Русия, предвиждаща да се укрепи икономическото сътрудничество между двете страни, посочва вестникът. Министерството на икономиката обаче официално се обърнало тази седмица към Търговско-промишлената камара на Русия, за да обедини заинтересованите компании и окончателният вариант на проекта предвижда вече отделен раздел за Крим - район, населен основно от руски говорещи, разположен на брега на Черно море. "Крим по традиция е привлекателен район за руските инвестиции", обясни пред "Комерсант" високопоставеният служител в икономическото министерство Александър Цибулски. Според "Комерсант" инвестиционната програма предвижда най-вече 1,2 милиарда долара за изграждането на мост или тунел през Керченския пролив между Крим и Русия, 1,4 милиарда долара за възстановяването на път през Крим и 1,8 милиарда долара за пристанищата в района.

"В Крим руснаците се съпротивляват на Майдана", съобщава в заглавие френският вестникФигаро. "След революцията на Майдана са многобройни тези, които биха предпочели да отстъпят на Кремъл цялата територия на Крим, с което подхранват в Киев страха от сепаратизъм", пише Фигаро.

Британският Индипендънт прогнозира в заглавие, че вероятността Русия да присъедини Крим е малка."Крайно невероятно би било новото правителство в Киев да направи нещо, което би провокирало Кремъл директно, например да поиска изтегляне на руския флот от Севастопол", смята вестникът.

Френският вестник Монд и германското списание Шпигел дават интересна гледна точка към събитията в Украйна, обръщайки внимание, че Иран следи извънредно внимателно какво се случва в бившата съветска република. "Превратът срещу украинския президент Виктор Янукович и победата на протестиращите в Украйна не са по вкуса на иранските консерватори", съобщава Монд. От цитирани публикации в ирански медии става ясно, че в Техеран разглеждат украинската криза като организиран заговор на Европа и САЩ.

Руският сенат - Съветът на федерацията, създаде вчера специална комисия за мониторинг на ситуацията в Украйна. Днес ще се разбере дали Държавната дума ще изпълни искането на опозиционните фракции за специално заседание по украинския въпрос, пише Комерсант.

Инициативите на руските законотворци пораждат логични въпроси, пише Новие известия. Политолози припомнят подписания през 1994 г. меморандум от Будапеща, според който във връзка с "ядреното саморазоръжение на Киев" Русия, САЩ и Великобритания са дали на Украйна гаранции за суверенитета и националната й сигурност. Украйна изпълни поставените й условия, изтъква всекидневникът.

Германските медии широко коментират новото италианско правителство и най-вече младостта на новия италиански премиер Матео Ренци, пишат вестниците Кориере дела сера и Стампа. Някои от коментарите обаче изобщо не са ласкави. Вестник Тагесцайтунг се подиграва на италианския премиер, като го оприличава на британския комедиен персонаж Мистър Бийн. Изданието публикува дори серия от снимки, на които според него била документирана поразителната прилика на Ренци с Мистър Бийн./БТА, БНР 


Тагове: Крим, преса
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg