EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Превозвачите пак атакуват тол системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Превозвачите пак атакуват тол системата

mail07:05 | 16.05.2019прегледи 862 коментарикоментари 0


Тол таксата ще се отрази в неголяма степен в цената на горивата. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ в предаването „Сутрешен блок“ на БНТ.  „По наши анализи тол таксата ще се отрази в рамките на маршрут от 400 км в една стотинка на литър и при обратният курс, ако той не е пълен, съответно две стотинки на литър по отношение на разходите за ТОЛ такса“, обясни той. Терзийски уточни, че по отношение на автомобилите от 3 тона и половина до 12 тона предвидените тол такси най-ниските в Европа, а по отношение на автомобилите над 12 тона с различни видове оси- са средни за Европа.

 „От 15-ти започна първият тестови етап на тол системата, в който ще се осъществява техническият обхват на пътищата, който е 10 800 км. Това е обхватът по заданието на изграждането на системата, а тестовите тарифи са взети от доклада на Световната банка от 2016 година“, съобщи Георги Терзийски. Той обърна внимание, че водачите няма да плащат за този тестов период. Терзийски уточни, че този период е симулационен, екипите ще правят образно казано сухи тренировки.

Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща е необяснимо, коментира за Радио „Фокус“ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. По думите й основен проблем на този етап е липсата на пътна карта, кои пътища ще бъдат обхванати от тол таксите. Необходимо е и осигуряването на алтернативни маршрути, защото главната цел на системата е обхващането на транзитния трафик.

С въвеждането на тол система на второкласни и третокласни пътни мрежи ще бъде натоварен българския бизнес, което ще доведе до увеличаване на цените, засягайки крайния потребител, добави още тя.

 „За всяко населено място увеличението ще бъде различно. Ако в един автобус пътуват 50 човека и на тях трябва да разделите 50 лева увеличение, те ще бъдат по 1 лев. Ако пътуват 10 човека – сумата ще бъде доста по-завишена и това директно ще рефлектира върху малките населени места, където няма необходимия пътникопоток, където пътуват по 2-3 пътници. Те ще трябва да поемат това увеличение. Затова ние настояваме за ясни правила. Ние сме за въвеждането на тол системата, смятаме че това е справедливият начин за заплащане на ползването на пътната инфраструктура, но трябва да има ясни и конкретни правила, които към настоящия моменти няма“, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Магдалена Милтенова коментира още, че автобусния бранш има голям проблем, защото участвайки в обществените поръчки се сключват договори с фиксирани цени. От тук идва проблемът, какво се случва с договорите и превозвачите, каза още тя. По думите й от една страна ако не се увеличат цените на билетите – това ще доведе до фалит на предприятия, но от друга страна, ако се допусне възможност за увеличаване на цената, това ще означава да се засегне крайния потребител.

Превозвачите настояват за среща с премиера Бойко Борисов по повод въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона. Това съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Според превозвачите през последния месец сред транспортните и спедиторските фирми, както и сред контрагентите и клиентите, нараства недоволството от начина, по който МРРБ подготвя въвеждането на тол системата.

Превозвачите заявяват, че приемат необходимостта от въвеждането на системата у нас, но биха желали да изложат пред премиера важни професионални съображения, които считаме, че не са отчетени при налагането на тол системата и биха довели до ненужно социално напрежение.

„От гледна точка на транспортните и спедиторските фирми, проблемът изглежда по следния начин: вместо 103 млн. лв. от винетки през 2018 г., МРРБ възнамерява да събира по 1 163 млн. лв. от 2019 г. Това означава, че един от компонентите в ценообразуването на пътническите и товарните превози се увеличава 11 пъти в рамките на една година“, става ясно от писмото до премиера. Превозвачите изтъкват, че не е спазен 6-месечният срок за тестови изпитания на системата преди пусковия срок.  
Превозвачите настояват за стриктно спазване на техническите изисквания на Пътната агенция към изграждането на тол системата, като тя да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. Предлагат за база на тол таксите да се приеме германската системата, но съобразена с БВП на България, който е 5,5 пъти по-малък от този на Германия. Превозвачите настояват за значително обявеният финансов резултат от въвеждането на тол системата в размер на 1 163 млн. лв. годишно; за приемането на социално поносими за хората и справедливи за бизнеса стойности на тол таксите;  да се разгледат и приемат облекчения за превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, както е при автобусните превози, както и за фирмите, които доставят стоки от първа необходимост – храни и горива – за населението.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев съобщи, че има вероятност още от края на август заради тол таксите да има средно с 3 - 4 стотинки на литър увеличение на цените на горивата. Тол системата ще бъде въведена в средата на август. Терзиев участва в конференцията на Асоциацията. Плащането на тол таксата ще се отрази в цената на транспорта на горива с 30 на сто, което, прехвърлено към литър гориво, ще е между три и четири стотинки, обясни Терзиев и допълни, че това е такса, която бизнесът подобно на ДДС и акцизите, ще плаща всеки месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887