EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Превозвачи на протест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Превозвачи на протест

mail19:43 | 14.06.2018прегледи 2863 коментарикоментари 0


По данни на браншовите организации, в протеста на превозвачите днес са се включили 1800 автобуса по 2480 разписания в 32 града, сред които: Перник, Варна, Благоевград, Търговище, Петрич, Добрич, Сандански, Пловдив, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Лом, Вършец, Берковица, Исперих, Омуртаг, Поморие, Дулово, Търново, Гоце Делчев, Смолян, Шумен и др. 

Отказът на управляващите да оттеглят законопроекта е причина да се пристъпи към организацията на мащабен ефективен протест, който е насрочен за 25 юни т.г., в София. Очаква се в него да се включат 750 пътнически автобуса. Готовност да се включат в протеста с 200 камиона имат и фирмите от товарните превози.

Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България и браншови организации в пътническия транспорт, подкрепени от национално представителните организации на работодателите АИКБ, БСК и БТПП категорично се обединяват против Законопроекта за Българската автомобилна камара.

На 18.05.2018 г. в Народното събрание е внесен за разглеждане Законопроект за Българската автомобилна камара. Ето какво посочват превозвачите:

От мотивите, изложени към законопроекта, не става ясно какво е правното основание, въз основа на което вносителите на законопроекта са предприели съответните действия и са взели решение, че национален компетентен орган по прилагането на Регламент /ЕО/ 1071/2009 г. на Европейския парламент и на Съвета следва да бъде Българската автомобилна камара. Към настоящия момент национален компетентен орган по смисъла на този Регламент е ИА "Автомобилна администрация", респективно Министерство на транспорта.

Незаконосъобразно е функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Още повече, че по смисъла на чл.10 от Регламент /ЕО/ 1071/2009, функциите на компетентен орган се осъществяват от държавни органи. Такава е и практиката в държавите – членки на ЕС, видно от приложена към настоящото становище справка.

В мотивите си, вносителите на законопроекта, изтъкват доводи за неефективност в действията на Министерство на транспорта, информационните технолигии и съобщенията,  при осъществяване на възложените на ИА "Автомобилна администрация" дейности. Те предлагат закон, с който да се узакони явен конфликт на интереси, чрез създаването на Автомобилна камара, която ще бъде сдружение от преки бизнес конкуренти, осъществяващи дейност в бранша. По този начин се предоставя право да се упражняват публични функции от лица, които имат безспорен частен интерес  при осъществяването им, в грубо нарушение на Закона за предотвратявене и установявяване на конфликт на интереси. Очаква се браншът сам да решава кой да бъде лицензиран и кой не, както и да осъществява контрол, защото очевидно според законодателя в ИА „Автомобилна администрация” са на лице „съмнителни практики“. В същото време така предложения законопроект по никакъв начин не гарантира ясни условия за независимост и безпристрастност при правилата за допускане на нови участници на пазара, както и за защита на интересите на тези, които вече упражняват професията „автомобилен превозвач", особено с оглед факта, че същият допуска възможността конкурент в бизнеса да бъде компетентния орган по прилагането на този закон. Държавата абдикира окончателно от грижата за развитието, защитата и контрола върху автотранспортния сектор. „Ние искаме да подадем сигнал до министър-председателя, председателя на Народнотото събрание и до Министерство на транспорта. Даваме и доказателство за това. Името „Българска автомобилна камара“ е запазено още през февруари в Търговския регистър. Искаме г-н Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, да изтегли незабавно законопроекта. В противен случай, на 14 юни, от 14.00 до 15.30 часа, ще преустановим работа в цялата страна.“, заяви Галя Топалова, председател на НСАПБ.

Категорична е позицията и срещу създаването на една Автомобилна камара, в която да членуват превозвачите, извършващи обществен превоз на пътници и превозвачите, извършващи обществен превоз на товари.

Необходими са самостоятелни структури, каквито насоки дава и Европейското законодателство, отразени в Регламент /ЕО/ № 1071/2009, Регламент /ЕО/ № 1072/2009 и Регламент /ЕО/ 1073/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г.,относно общите правила за достъп до пазара на международни автомобилни превози. Проблемите на бранша на автобусните превозвачи са коренно различни от тези на товарните превози. Необходимостта от законодателни промени е различна за всеки един от браншовете.

В последните 8 години липсата на адекватни законодателни промени доведе до фалита на 2/3 от пътническите транспортни фирми и остави повече от 60 български общини без транспорт.

Исканията на 10 браншови организации, подкрепени от национално представителните организации на работодателите АИКБ, БСК и БТПП са изпратени на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева, председателя на комисията по транспорт към НС Халил Летифов, председателите на парламентарни групи в НС и министъра на транспорта Ивайло Московски.

 
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg