EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Превоз на стоки ЕС-Турция за 20 часа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Превоз на стоки ЕС-Турция за 20 часа

mail12:10 | 05.10.2010прегледи 1491 коментарикоментари 0


Съвместна компания с участието на Словения, Хърватия и Сърбия започна железопътен транзит на стоки през Балканите между ЕС и Турция, съобщи Франс прес, като се позова на агенция Бета.
Първи конвой от 32 вагона, натоварени с дървен материал, предназначен за италианския пазар, трябва да достигне през Сърбия до Словения за 20 часа, което е две трети от обикновено необходимото време за същото пътуване.Трите страни създадоха свъместна комапния с цел да се ускори железопътното движение през Балканите, модернизирайки инфраструктурите и премахвайки административните пречки.
Сръбският министър на инфраструктурата Милутин Мърконич посочи, че тази фирма ще даде възможност на трите страни да повишат приходите си в чуждестранна валута с 50 милиона евро годишно.
Близо 90 процента от железопътният транспрот между Германия и Турция минава сега през Унгария. Само 10 процента минава през Словения, Хърватия и Сърбия.
Мърконич заяви, че 2000 товарни влака годишно могат да използват тази железопътна ос, двойно повече повече от положението в момента.
Продължителността на пътуването между Любляна и Истанбул, отдалечени на 1 500 километра разстояние, ще бъде намалена от 60 на 35 часа.
Благодарение на тази фирма железопътните връзки между Западна Европа и Турция, които загубиха значимост през последните 20 години, ще бъдат вече използвани напълно, посочи словенският министър на траспорта Патрик Влачич.
Съвместната компания е управлявана от Словения като единствена страна членка на ЕС от трите страни. Компанията ще използва 5 процента от цялата железопътна мрежа на трите страни.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg