EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Превишена скорост на влака в Хитрино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Превишена скорост на влака в Хитрино

mail09:59 | 20.12.2016прегледи 900 коментарикоментари 0


Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в НС.
Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.
На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч. Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.
Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

Влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, при ограничение на скоростта – 40 км/ч. Това коментира по-рано прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, на брифинг във връзка с инцидента на гара Хитрино, предаде Агенция „Фокус”. По думите на прокурор Арнаудова тези данни са получени вследствие на направената съдебно-техническа експертиза, която показва двойно по-висока скорост на влаковата композиция, което е довело до нейното дерайлиране. Изготвена е и една пожаро-техническа експертиза, за да се установи в пълнота какви са били събитията и чии действия са довели до избухването на цистерните. Прокурорите от окръжна прокуратура-Шумен са започнали действия по привличането на двамата машинисти като обвиняеми. Според прокуратурата кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан и предстои събирането на други доказателства.

Ситуацията на място

Създадена е организация за извеждане на последната, най-опасната от дерайлиралите цистерни в с.Хитрино, която в момента е в легнало състояние. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов.
Цяла нощ експерти източваха нейното съдържание, свършили са тази работа; започват действия по изправянето й, доизточване на горивото до безопасен минимум, товаренето й и финализиране на операцията, уточни Костов.
В отговор на журналистически въпрос той каза, че се надява операцията по извеждането на цистерната да приключи в рамките на днешния ден, след което ще се задейства план, съгласуван с общинското ръководство и кмета на Хитрино.
Планът предвижда "собственик на имот, наш служител и експертно лице от пожарна безопасност и защита на населението да влизат в имотите, които са в отцепения район, ще бъдат направени замервания за концентрация за опасни вещества, за газ". Имаме готовност и на разположение специализирана техника, която да осигури при необходимост вентилиране на тези къщи, така че да няма никакво опасност за живота и здравето на хората, отбеляза Костов. По думите му всички къщи ще бъдат проверени от съображения за сигурност.
В късния следобед вчера е изведена предпоследната цистерна от района на местопроизшествието, каза още Костов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966