EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преброяването сред най- важните събития през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преброяването сред най- важните събития през 2011 г.

mail15:20 | 10.01.2011прегледи 2672 коментарикоментари 1


Преброяването на населението и жилищния фонд през февруари е едно от най-важните национални събития през 2011 г. Това заяви председателят на Националния статистически институт /НСИ/ доц. д-р Марияна Коцева на пресконференция в Благоевград, предаде БТА. Коцева уточни, че започва обиколката си в страната от Благоевградска област. Това е една от областите, където населението е относително запазено като брой, отбеляза тя и определи областта като много интересен район.
Преброяване се прави веднъж на десет години, а предстоящото ще бъде 17-то поред в последните 130 години от историята на България, каза тя. Светът се променя много и всеки го усеща - на някои са се родили деца, други са си построили домове, много хора са отишли в чужбина.
За всяка държава, по думите на председателя на НСИ, е необходимо да има актуална информация за своето население, за броя, състава - по пол, по възраст, по етническа структура, по зетост, по занятие. На резултатите от това преброяване ще се базира политиката в следващите десет години и в следващия петгодишен цикъл на усвояване на европейските фондове за България, каза Коцева. Така че от изключителна важност е да се проведе професионално, обективно, за да получим точна представа за нашето население и за условията, при които то живее.
Марияна Коцева съобщи, че преброяването ще бъде от 1 до 28 февруари. Първите десет дни ще се даде възможност за първи път в историята на България, който желае, да се преброи по интернет.
От 9 до 28 февруари ще тръгнат преброители, както е било винаги, и те ще посетят всеки български дом. Тези, които са се преброили по интернет, ако са го направили успешно, ще получат един десетцифрен уникален код, който ще се предаде на
преброителя при посещението му в дома и няма да се попълва преброителна карта на хартиен носител.
Преброяването в България ще струва 28 млн. лева, от които близо 19 млн. лева ще бъдат за възнаграждения на преброителите и контрольорите. В България преброяването на човек от населението ще струва 1,5 евро, докато в останалите страни от Европейския съюз, където също през 2011 г. се извършва то, тази сума е около 4-5 евро, каза Марияна Коцева.
Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на два тура.
Първият е до края на март, когато ще станат известни данните за броя на населението и структурата по пол и възраст. През април и май ще се обработват останалите резултати, през юни ще се обобщят и до края на същия месец ще бъдат обявени, съобщи председателят на НСИ.
Според областния управител на Благоевград Валери Смиленов се очаква населението на Благоевград да се окаже с около 10-15 хиляди души повече, защото при това преброяване ще се отчете и броят на учещите в областния град студенти в двата университета - Югозападния университет "Неофит Рилски" и Американския университет в България.
Общо 2278 души ще бъдат ангажирани като преброители и контрольори в Благоевградска област, а желаещите да се включат са били с около една трета повече, съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро в Благоевград Емилия Илиева. Днес се обявяват списъците с техните имена за всички общини.



 


 
Коментари
 
Ginka Hristova Stoqnova - 10-01-2011 г. 20:45:04

Kak 4rez internet moga da razbera dali sam v spisaka na izbranite prebroiteli i kontroluori

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150