EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прането на пари се разраства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прането на пари се разраства

mail15:00 | 07.06.2012прегледи 360 коментарикоментари 0


Най-тежката икономическа криза в Италия след края на Втората световна война се превърна в благодатна среда за организираната престъпност, а съобщенията за съмнителните банкови операции се увеличава застрашително, предаде Ройтерс.
През периода 2010 - 2011 г. броят на докладите за съмнителни банкови операции през финансовите институции се е увеличил със 147 на сто в сравнение с предходните две години и "продължава да расте", заяви заместник-управителката на централната банка Ана Мария Тарантола пред парламента.
При 800 от случаите били замесени хора, които са арестувани или се разследват за връзки с организираната престъпност, подчерта Тарантола. Една четвърт от съмнителните банкови транзакции били засечени в Северна Италия, извън териториите, които исторически са арена на действие на мафията. Според Ройтерс сицилианската Коза ностра, неаполитанската Комора и калабрийската ндрангета отдавна са пуснали дълбоки корени в италианската икономика. Но след началото на сегашната икономическа криза хватката им е станала още по-здрава, тъй като банките ограничиха кредитната си дейност, а организираната престъпност, която разполага с огромни средства, започна по-интензивно да инвестира в реалната икономика. "Прането на прави е с обратна цикличност на икономическите фази, затова във времена на криза то се увеличава", изтъкнала Тарантола.
През 2011 г. годишният оборот на средствата под контрола на организираната престъпност в Италия се изчислява на 140 милиарда евро, което е около 7 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, обяви през януари групата за борба с организираната престъпност "Ес О Ес Импреса". Мафията разполага с 65 милиона евро в наличност, което япревръща "в най-голямата банка в страната", посочи в анализа си "Ес О Ес Импреса".


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4180