EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Празник на пелина в с. Змейово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празник на пелина в с. Змейово

mail14:09 | 16.12.2022прегледи 1258 коментарикоментари 0


Два безплатни автобуса ще бъдат на разположение на желаещите да са част от Празника на пелина тази събота в старозагорското село Змейово. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Транспортът, осигурен по инициатива на кмета на село Змейово Стоян Трифонов, ще тръгне в събота в 10:00 и в 11:00 часа от паркинга пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Както БТА писа, тази година в селото се събират за четиринадесети път, за да празнуват ароматната напитка. Очакват се близо 200 участници, които ще предложат на гостите свой прочит на рецепта за известния змейовски пелин, както и Улица на занаятите, музика, изложби и Библиотечен кът. Организатори са НЧ „Пробуда – 1928“, местното кметство, подкрепени от община Стара Загора. За първи път празникът ще бъде с две локации – на площада в центъра и пред читалището. Началото на тържеството е в 10:30 часа.

„Около 4,5-5 тона от пелина се приготвят годишно в избите на змейовци като всеки от майсторите пази в дълбока тайна  какви точно билки подрежда помежду пластовете дюли и ябълки преди да ги залее със старо вино в 200-литровите бъчви“, коментира пред БТА кметът Стоян Трифонов. Той изрази задоволство, че почти всички новодомци през последните години са проявили интерес към производството на пелин, някои от тях вече правят и опити. Първият пелин е произведен през 1919 г. от Стоян Найденов, който е донесъл рецептата в селото, припомни пред БТА кметът.

За първи път тази година ще бъде връчено на специално отличие на изявен майстор на пелин - Награда на кмета на Змейово, приз ще има и от името на публиката.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg