EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Празник на баницата в едноименно село

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празник на баницата в едноименно село

mail18:05 | 14.06.2023прегледи 672 коментарикоментари 0


Врачанското село Баница отново ще стане домакин на празник на баницата. Организатори са местното читалище „Светлина 1910“, кметството в селото и Община Враца. Тази събота близо 100 кулинари от региона ще покажат майсторство при изработката на това българско ястие.  Те ще се състезават в три категории – солена, сладка и оригинална баница. Наградите са осигурени от кметството и читалището, а в състава на журито ще има професионалисти в областта на кулинарията, казаха за БТА от Община Враца. 

Гостите на празника, освен че ще могат да опитат от приготвените баници, ще се насладят и на танцовите изпълнение на съставите от читалищата на съседните села, както и на ансамбъл „Вратица“ към НЧ „Развитие-1869“ - Враца.  Събитието се провежда за 21 път, а по време на пандемията имаше двегодишно прекъсване. 

Идеята за празника е свързана с името на селото, за което мнозина смятат, че идва от названието на известното българско ястие. Според етимологията на думата тя е славянска и идва от умалителното за „баня“, което е означавало топъл минерален извор. В село Баница има каптиран минерален извор, който е използван от дълбока древност. Археологическите находки при изкопи на сгради и преустройство на самия извор показват, че той е ползван  от траки, римляни и славяни, се посочва в дигиталния архив на регион Враца. Банята престава да функционира в края на XX век.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037