EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Празник на баклавата в Търговищко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празник на баклавата в Търговищко

mail18:00 | 08.09.2017прегледи 9034 коментарикоментари 0


Повече от десет вида сладки изкушения подготвят за Празника на баклавата в Търговищкото село Драгановец. От дни жените в селото са ангажирани с подготовката на добилия през годините популярност в околността празник, разказа пред БТА секретарят на читалище "Хр. Ботев - 1927" Фатме Ахмедова.
Празникът ще бъде двоен за местните хора, които на 8 септември ще отбележат и 90 години читалищна дейност. "Селото ни е едно от най-отдалечените от общинския център. Решихма да организираме този празник, за да покажем уменията на нашите жени и да привлечем вниманието на жителите на Търговищко и Шуменско", обясни идеята за Празника на баклавата Ахмедова.
Местните хора разказват, че баклавата е най-характерния десерт - поднасят го и в делник, и в празник. Предават рецептите от майки на дъщери, от свекърви на снахи и всяка се стреми нейната тава да е най-вкусна и сполучлива.
Вече е готова "Сарайли баклавата", която е най-често припогвяната в Драганово. Нарича се така, защото се е поднасяла в миналото в сараите. Тя е специфична, защото корите й се точат тънки, навиват се на точилката и се издърпват от нея. Съхнат, пече се до златисто, а ден преди поднасянето се сиропират. Важното за вкусната баклава е да престои със сиропа една нощ, казват майсторките. Ще има баклава с локум, с орехи, с ядки, т.нар. "Ханъм гьобе" /Дамски пъп/ и "Кабак кочан" /тиквена дръжка/. Своите кулинарни умения ще показат и дами от Търговище и шуменски села.
Празникът ще започне по обяд, а организаторите подготвят концерт с участието на фолклорната група към читалището, на гости от селата Плъстина и Троица и Младежкия дом в Търговище.
Баклавите ще се продават на символични цени, допълни читалищният секретар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg