EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правоъгълна монета с цветно покритие в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правоъгълна монета с цветно покритие в София

mail07:00 | 12.09.2015прегледи 1635 коментарикоментари 0


За празника на София Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София, наречена „София през вековете“. Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Монетата е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие.

Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св.Св. Никола и Пантелеймон“, известен като Боянската църква. Севастократор Калоян е сред бележитите управници на град Средец през XIII век, а Боянската църква със стенописите й – исторически шедьоври е един от символите на град София и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Първата монета от поредицата „София през вековете“ е с образа на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София. Втората, която ще бъде пусната на 17 септември 2015 г. изобразява периода на средновековен Средец. Третата монета ще се появи през 2016 година и ще носи символиката на съвременна София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg