EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правителството променя закони заради кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правителството променя закони заради кризата

mail13:21 | 14.04.2010прегледи 1030 коментарикоментари 0


Правителството предлага промени в закони, както и други решения, като антикризисна мярка.
С 15 процента ще бъде намалена финансовата субсидия за тази  година за политическите партии като част от антикризисните мерки, съобщиха от правителствената информационна служба. От това се очаква да бъдат спестени около 7,5 млн. лева.
Правителството предлага държавните търговски дружества да внасят в бюджета дивидент от 80 процента от чистата си печалба за 2009 г. Досега тези дружества бяха задължени да внасят 50 процента от печалбата. Мярката не важи за болниците. Очакваните допълнителни постъпления от това решение са 26 млн. лева.
Правителството прави промени в законите за корпоративното облагане, подоходното облагане, за местните данъци и такси и в данъците за акцизите и данъчните складове - също са част от антикризисните мерки.
В предлаганите промени за корпоративното облагане се променя начинът на облагане на застрахователите и презастрахователите.
Вместо корпоративен данък тези дружества ще се облагат с алтернативен данък върху застрахователните премии. Предлага се данъчната ставка за общото застраховане да е 3,5 на сто а за животозастраховането - 1,0  на сто. Предлага се и промяна на коефициента за месечните авансови вноски за 2010 година на тези дружества, като се повишава от 1,0 на 1,1 спрямо 2009 година.
Предлага се в закона за доходите на физическите лица да се въведе окончателен данък от доходите от парични и предметни печалби, получени от участие в хазартни игри.
В закона за местните данъци и такси се увеличава данъкът върху луксозните жилищни имоти и върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хиляди лева, както и върху ветроходните и моторни яхти и самолети, ако не се използват за стопански цели.
С промените в закона за акцизните стоки се въвеждат административнонаказателни разпоредби за лицата, които манипулират техническите устройства, използвани за контрол върху акцизни стоки. Промяната цели да се подобри митническият контрол и да се ограничи дейността на сивия сектор в търговията с акцизни стоки.
С решение на МС се отменя нулевата данъчна ставка за биодизела, използван за отопление. Облекчението остава в сила само за моторното гориво.
МС дава съгласие на оперативната програма "Транспорт" да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на агенцията "Пътна инфраструктура" за изграждането на автомагистрала "Тракия" преди окончателното одобрение на проекта от Европейската комисия. Ако ЕК отпусне по-малко пари от нужните за проекта, или пък той не бъде одобрен, средствата за изграждането на магистралата ще се осигуряват от държавния бюджет.
Правителството прехвърля безвъзмездно на община Варна стадион "Тича" и спортния комплекс "Черно море", съобщиха  от пресслужбата на Министерския съвет.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg