EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правителственият тръбач „Бобева”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правителственият тръбач „Бобева”

mail07:25 | 09.12.2013прегледи 4372 коментарикоментари 1


Елица Стефанова
Класически съспенс* ни поднася ежедневно българското правителство, но не заради все по-рехавите протести и натиск над него, а заради собствените си решения и най-вече обявления. Оставяме на страна представлението „Пеевски”, което е непоклатим касов хит.

Пак в самото начало на това управление се разиграха и други сцени, една от които заслужава не по-малко внимание. Всичко започна от напрегнатото очакване за името на третия вицепремиер в кабинета, което трябваше да бъде оповестено до „седмица-две” със задачата да „надзирава икономиката”, по думите на министър-председателя Орешарски. В очакване гръмна бомбата, че това ще е шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов. Но по-късно, както подобава на похвата „съспенс”, видяхме несигурност на завършека на този епизод – оказа се, че експертът няма да стане вицепремиер, защото а.) той има двойно гражданство и б.)отказал се е. След още известно време беше съобщено името на Даниела Бобева и този път това беше истина. Публиката въздъхна с облекчение.

Възложена й бе тежката задача да бъде без портфейл, но с „много отговорности по координация на икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряването на административните услуги за бизнеса и за гражданите” (пак по Орешарски). Обаче вицепремиерът, въпреки напрегнатия кастинг преди това, засега играе роля по-скоро на президент или вицепрезидент.

Ако прочетем официалните съобщения в Министерски съвет, оставаме с впечатлението, че Даниела Бобева предимно участва в конференции, форуми, чествания, срещи с повече представителен характер. И тъй като на всичките тези места задължително трябва да има слово, вицепремиерът по икономическите въпроси е казала много думи, без особена конкретика. Ето го резултатът /избрани моменти/:

zoom_sss

Става ясно, че са приети два пакета (88+24 мерки) за намаляване на административната и регулаторната тежест, както беше обещано. Следва да се отбележи, че до този момент едва 22 от тях са реализирани, както сочи списъкът, публикуван на страницата на Министерски съвет. Те обаче не се отнасят единствено до бизнеса. Намаляват се изискуемите документи за удостоверения, лицензи, срокове, свързани например с музеите или произведения на изкуството, Центровете за професионално обучение и т.н.
Любопитно е, че отпада режимът за издаване на разрешения за митнически агенти, намалява се на 14 дни срока за предоставяне на разрешение за продажба на тютюневи изделия на дребно, отпада и изискване, свързано с хазарта и игралните съоръжения.

Фрази и съдържание – още примери

„Правителството подкрепя младежките инициативи в предприемачеството”, обяви Даниела Бобева. Всъщност става дума за заложените в бюджета 20 млн. лв. за иновации, „с които ще се насърчават проекти с висока добавена стойност, гарантиращи икономически растеж”. «Работим по идеята за създаване на бизнесинкубатори към университетите, където да се реализират таланти на студентите и успешни бизнес идеи», каза вицепремиерът на поредния форум, без да станат ясни срокове и параметри на идеята, нито кога се планира осъществяването й. Разпределението на 20-те милиона засега също остава загадка.

Друг пример: „Ще промотирам българския ски туризъм по света”, обеща Бобева по време на обиколката си в Разлог, Банско и Добринище. И тук не е сигурно как, но за сметка на това увисна искането за решение за втори кабинков лифт в ски зона Банско. “Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим”, скара се доц. Бобева. По същия начин увисна искането на местните производители да получат правото директно да продават продукцията си, което е пряко свързано с привличането на туристи. Впрочем, рефрен, който те повтарят от доста дълго време и при други правителства.

zoom_sssЗасега в съобщенията, касаещи вицепремиера, който надзирава икономиката, виждаме повече маркиране на проблеми и обещания на едро, отколкото реални резултати. Но същото правят и колегите й в правителството - земеделският министър Димитър Греков, правосъдният Зинаида Златанова, регионалният Десислава Терзиева, министър Клисарова, министър Данов и т.н. В тази редица единственото финансовият министър Чобанов изглежда като отличник - лансира цифри, проценти, приходи, разходи. Вероятно всички те са водени от желанието си да покажат колко много работа вършат и колко са загрижени за просперитета на държавата. А може би го правят, за да се поддържа зрителския интерес и да печелят политическо време. Съспенс!

*„Съспенс” е понятие, въведено от Алфред Хичкок в киното, и се свързва с понятието „трилър”.
 


 
Коментари
 
Катя Йорданова - 09-12-2013 г. 08:21:23

Животът си върви ,ако немогат да направят това което енеобходимо да се махат.Наслушахме се на теоритици без реални възможности,които само лапат от народните пари ,защото други няма .ЗАДА ИМА ДРУГИ /ПАРИ/ ТЕ ТЯРЯБВА ДА ГИ СПЕЧЕЛЯТ съ своя ум и организаторски способности ,а виждаме какво става ,Държавата е като фирма и тя просперира ,когато кадърен ръководител я управлява,Няма защо безпардонно да се итъкват то всичко си вижда.Ако всички в държавата са слепи и глухи да тръбят ,но по глухи от управляващите не виждам.Размахват някакви левчета и стотинки и хоп вижте колко сме загрижени за народ.Разчитат ,че народът е прост и могат най арогантно да го залъгват с тъпите си безрезултатни измишльотини.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg