EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правителствени драми за бюджет 2008 и 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правителствени драми за бюджет 2008 и 2009

mail13:50 | 09.04.2010прегледи 958 коментарикоментари 0


Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г., съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Пресконференцията е в Министерски съвет и на нея присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Ревизията се налага заради анексите по около 150 договора от 13 министерства, посочи Дянков. Тези анекси имат фискално отражение върху бюджетите от предишните години, обясни той.
Общата стойност на договорите е 2,150 млрд. лева.
По нашите оценки досега на начислена основа бюджетният дефицит за 2009 г. се увеличава от 1,9 процента на 3,7 процента, а излишъкът за 2008 г., който тогавашното правителство е декларирало, от 1,8 процента ще намалее с 0,2-0,3 процентни пункта, заяви Дянков. Той съобщи, че за това са уведомени ЕК и Европейската централна банка.

По думите на финансовия министър Симеон Дянков има голяма вероятност към България да тръгне наказателна процедура за свръхдефицит през 2008 г. Това означава мониторинг, всеки шест месеца доклади. Освен това ни отдалечава от членството ни в ERM ІІ през тази година, към което се стремим, посочи министърът.
Потърсен за коментар бившия финансов министър Пламен Орешарски заяви, че наказателна процедура за свръхдефицит няма.
„Миналата година със свръхдефицит приключиха 21 от 27-те страни. Процедурата по свръхдефицит, ако сте страна-членка на Еврозоната е да съставите стабилизационна програма по график кога ще влезете отново в допустимия дефицит до 3% от БВП, съгласно Маахстристкия критерий. Ако сте страна извън Еврозоната, каквато е България, отново си съставяте програма, в която обаче включвате и мерки как ще намалите този прекомерен дефицит”, обясни Орешарски, цитиран от агенция Фокус.
„Не може да има такава голяма разлика, че от излишък да отидем на прекомерен дефицит, каквито и ревизии да стават. Така че 2008 г. я забравете. Там, каквито и ревизии да има, може да се промени размерът на излишъка.
Може да се ревизира разхода на начислена основа. На касова основа е приключен с излишък от 3%, което е 2,1 млрд. лв. касов излишък. По методиката на Евростат касовият излишък се коригира с размера на данъци, европейски фондове, така че има разлика между касовия и начисления дефицит. Както и тази година, ако си спомняте, Министерството на финансите отчете много по-малък касов дефицит за 2009 г. в сравнение с начисления”, коментира настоящият депутат от Коалиция за България.
По думите му касовият дефицит е окончателен, а начисленият е въпрос на интерпретация.
Запитан как му се струва идеята да се ревизират Бюджет 2008 и 2009 г. Орешарски каза: „2008 г. ми се струва приключена. Ако някой анекс не е бил отчетен, може да се ревизира. Не очаквам съществени изменения за 2008 г. За 2009 г. не мога да коментирам, защото в края на миналата година нещо беше разплатено, нещо не беше разплатено, не знам фактическото положение. Министерството на финансите обяви 1,9 дефицит на начислена основа. Сега виждам, че този дефицит го коригират на 3,7. А предполагам, че миналата година не са отчели някои елементи на разходите”.
По повод идеята страната ни да се откаже от кандидатстване за Еврозоната депутатът каза: „Няколкократно съм заявявал, че не бива да се драматизира този отказ, независимо от кого е направен – дали от нас или са ни отказали партньорите. От друга страна не можем да изпадаме и в еуфория от това, че сме влезли в чакалнята. Целите на икономическата политика трябва да са други. Що се касае до ERM 2 и Еврозоната те са следствие от доброто изпълнение на другите цели, свързани с макроикономическата и фискална стабилност”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg