EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Права & съвети за пътуване в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Права & съвети за пътуване в ЕС

mail09:29 | 22.07.2015прегледи 4858 коментарикоментари 0


zoom_sssВсички обичаме да пътуваме, но знаете ли какво да правите, ако нещата се объркат - при спешен случай, ако полетът Ви е отменен или загубите паспорта си? Ето няколко основни съвета, които ще направят живота Ви по-лесен.

1) Ако имате нужда от спешна помощ (от полицейските, медицинските, противопожарните служби): обадете се на 112 - това е безплатен телефонен номер за спешни случаи в целия ЕС (работи и в други страни като Швейцария и Южна Африка)

2) Не забравяйте своята безплатна европейска здравноосигурителна карта, която можете да получите от националния си доставчик на здравноосигурителни услуги. Тя Ви дава право да получите спешна медицинска помощ в 28-те страни-членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария при същите условия и цени (в някои страни и безплатно) като осигурените в съответната страна.

3) При проблеми с пътуването: според европейските разпоредби имате право на компенсации в случаи на дълго забавяне (между 1 и 5 часа в зависимост от начина на транспорт), отмяна на пътуване или отказ от достъп до превозното средство. Освен това превозвачът следва да осигури помощ на пътниците (от храна до настаняване), които изчакват забавен превоз или пренасочване. Научете повече за правата си като пътници

4) Ако бъдете арестуван, загубите паспорта си или се нуждаете от консулски услуги в страна извън ЕС, но Вашата страна няма дипломатическа мисия в съответната страна, можете да се обърнете към посолството или консулската служба на която и да е друга страна-членка. Вие имате право на помощ при същите условия, които се предлагат на гражданите на съответната страна.

5) Няма нужда да изключвате телефона си в друга страна-членка, тъй като можете да говорите и да ползвате Интернет все по-евтино. На 30 юни 2015 г. Парламентът и Съветът постигнаха споразумение за премахване на таксите за роуминг в ЕС от 15 юни 2017 г.

Източник и инфографика: Европейски парламент
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961