EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Появи се кредит „Град с история“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Появи се кредит „Град с история“

mail09:01 | 06.06.2017прегледи 1804 коментарикоментари 0


По идея на Столична община Общинска банка пуска инвестиционен кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“, предназначен за финансиране на укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи на недвижими културни ценности. Това е изцяло нов продукт на българския банков пазар. Целта е физически лица – собственици на сгради – паметници на културата, да могат да получат финансова помощ за съхранението и опазването им.

„Създадохме инвестиционния кредит „ГРАД С ИСТОРИЯ“ по инициатива на Столична община. С този кредит даваме удобно и достъпно решение на общественото очакване рушащите се сгради със статут на недвижими културни ценности. Кредитът е с много ниски лихви и отлични условия и собствениците на тези имоти вече ще разполагат със средства да реновират и укрепят сградите. Така те ще продължават да красят градовете ни и да пазят културно-историческото наследство на България“, коментира Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Инвестиционният кредит е само за недвижими имоти с предоставен статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Имотите трябва да са вписани в Националния регистър на недвижимите културни ценности. За да е ефективен, кредитния продукт има много ниска годишна лихва – в размер на 3.00%. Няма такси за проучвания и комисиони за одобрение и предсрочно погасяване. Кредитополучателят получава безплатна застраховка „Живот“. Минималният размер на кредита е 10 000 лева, а максималният размер е до 70% от стойността на имота.  За да се отпусне кредитът е необходимо, освен да се удостовери статутът му по смисъла на Закона за културното наследство, да има заповед на кмета на общината, с която се задължава собственикът  да извърши в определен срок необходимите укрепителни и ремонтни дейности, да има  проектна документация и/или инвестиционен проект, съгласувани по реда на Закона за културното наследство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg